2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Kedvezményes feltételek mellett mentenék meg a devizahitelesek otthonait

Hír TV

2018. december 5., szerda 06:30

Kedvezményesen vásárolhatják vissza ingatlanjaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt hitelesek – erősítette meg Fónagy János a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az elmúlt 7 évben 36 ezer ingatlan került a Nemzeti Eszközkezelőhöz, a visszavásárlási lehetőség pedig eddig is élt, de egy törvénytervezettel most ezt még jobban elősegítenék.

Visszavásárolhatják a bedőlt devizahitelesek a Nemzeti Eszközkezelőnek felajánlott ingatlanjaikat. Fónagy János, nemzeti vagyonért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: ez a lehetőség eddig is fennállt a hitelesek részére, az elmúlt években 1400-1500-an éltek is ezzel.

Az államtitkár visszatekintett, hogy a kormány otthonteremtő programja 2011-ben indult. Ennek keretében forintosították a devizahiteleket, árfolyamgátat vezettek be, „azért, hogy a családok otthonait megmentsék”.

„Most jutott el oda a kormány, hogy a gazdasági helyzetnek köszönhetően lehetőséget biztosítson a hitelesek számára ingatlanjaik visszavásárlására” – mondta.

Az elmúlt 7 évben 36 ezer ingatlant vett át az eszközkezelő. Ezeket most kedvezményesen – az ingatlan helyétől függően 15-25-35 százalékos kedvezménnyel – vásárolhatják vissza a bedőlt hitelesek.

Fónagy János hangsúlyozta: egyösszegű visszavásárlás esetén a adás-vétel összege megegyezik azzal az összeggel, amennyiért az Eszközkezelő átvette az ingatlant a hitelestől. Továbbá az árból levonják az eddig befizetett bérleti díjak összegét, a tranzakció pedig illetékmentes.

Azoknak, akik nem tudják egy összegben visszavásárolni ingatlanjukat, maximum 30 éves futamidejű részletfizetésre van lehetőségük, a törlesztő pedig nem haladhatja meg azt az összeget, amit eddig bérleti díjként fizettek.

A törvényt várhatóan jövőhéten fogadja el az Országgyűlés. A hiteleseket jövő év március 31-ig értesítik.