2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

KDFSZ: kivonulással fenyeget a Spar

Hír TV

2019. február 28., csütörtök 07:49, frissítve: csütörtök 13:58

Kivonulással és külföldi vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége – erősítette meg a Magyar Nemzet információit a Hír TV-nek Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) korábban felügyeleti eljárást kezdeményezett, mert több szakképzett dolgozója nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot kapta meg alapbérként. A szakszervezet az adóhatóságnál is feljelentést tesz.

„Így próbálnak befolyással bírni az ott dolgozó munkavállalókra, sokan féltik a munkahelyüket és előfordul az, hogy kilépnek a szakszervezetből az emberek és nem azért mert elégedetlenek a szakszervezet munkájával, hanem elmondják hogy félnek. Sajnáljuk, hogy a 21. században Nyugat-Európából Magyarországra jön egy ilyen kereskedelmi vállalat, közel 30 éve itt van és ezt az attitűdöt, ezt a stílust a demokratikus Magyarországon, az Európai Unióban megengedheti magának, és azt gondolja hogy ez a magatartás, ez a stílus elfogadható. Mi ezzel szemben mindent meg fogunk tenni és fel fogunk lépni” – mondta a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A Spar Magyarországnál nincs bérvita, a cég nem vonul ki Magyarországról – ezt az üzletlánc közleményben közölte. Kiemelték azt is, hogy 13 ezer munkavállaló után fizetnek adót, járulékot, és idén 7 és fél milliárd forintot fordítottak bérfejlesztésre.