2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Katonai tiszteletadás mellett fogadta Orbán Viktor laoszi kollégáját

Hír TV

2019. március 11., hétfő 13:00, frissítve: hétfő 15:11

Katonai tiszteletadással fogadta Orbán Viktor a laoszi kormányfőt. Thonglun Sziszulit a kormányfő a Karmelita kolostorban látja vendégül. Laoszi kormányfő utoljára 1976-ban tett hivatalos látogatást Magyarországon. A gyorsan fejlődő ország fontos befektetési lehetőséget jelent Magyarország számára.

„Rendkívül értékes volt Magyarország számára, hogy a miniszterelnök úr regionális kitekintésben is tájékoztatást adott, és ezzel segítette azt, hogy Magyarország a dél-kelet-ázsiai térségben is biztosan tájékozódhasson. Mi hálásak vagyunk a miniszterelnök úrnak, amiért tanácsokat adott nekünk, hálásak vagyunk a gazdasági együttműködésért, az oktatási együttműködésért, és hálásak vagyunk a barátságért, köszönjük szépen” – mondta a kormányfő.

Gazdaságilag is profitálhat Magyarország

Stratégiai szintre emelik Magyarország és Laosz együttműködést – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter, miután a laoszi külügyminiszterrel tárgyalt. Szijjártó Péter kiemelte: Laosz Magyarország tradicionális partnere, a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségében. A tárcavezető hozzátette: a 2000-es években Laosz végig 7 százalék fölötti gazdasági növekedést tudott felmutatni, ezért az együttműködésből Magyarország gazdaságilag is profitálhat.

„A magyar külpolitika és külgazdasági stratégia sikerének egy világos bizonyítéka az, ami Laosz vonatkozásában történik, hogy igenis lehet magyar vállalatokat külpiaci sikerekhez segíteni még oly távoli térségekben is, csak ehhez a megfelelő gazdasági és diplomáciai eszköztárat kell használni, a magyar–laoszi kapcsolat esetében ez pedig teljes mértékben így van” – mondta a külügyminiszter.