2024. 09. 21. Szombat Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Ottó 18:05

Belföld

Katasztrófaturistákat kellett menteni a Dunakanyarban + videó

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Vitályos Eszter kormányszóvivő, a Pilis–Dunakanyar térség országgyűlési képviselője, amelyben többek között arról beszélt, hogy óriási összefogást tapasztal az emberek részéről ebben a nehéz, árvízi helyzetben.

  • Katasztrófaturistákat kellett menteni a Dunakanyarban + videó

Abszolút sikeres a védekezés, semmi olyan nem történt, amit ne lehetett volna azonnal orvosolni – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő a Magyar Nemzetnek. Hozzátette: bár Pilismaróton gondot okozott a gát megcsúszása, a katasztrófavédelem és a búvárok segítségével orvosolták. A megerősített gát két helyen rézsűsuvadásban volt, a búvárszolgálat megerősítette ezeket a helyeket, most már rendben vannak – ismertette.

Vitályos Eszter óriási összefogást tapasztalt ezekben a napokban.

Megszámolni sem tudom azt a rengeteg felajánlást, ami csak hozzám személyesen érkezett az ország különböző pontjairól

– idézte fel. Baráti társaságok, ismerősök jelentkeztek önkéntesnek, különböző felajánlásokat tettek, most hétvégén is több csapat fog főzni a dunakanyari önkénteseknek és hivatásosoknak egyaránt. Ma a vecsési káposztafesztiválról kaptak négyszáz adag ételfelajánlást, amit délelőtt szállítanak ki. Holnap, azaz vasárnap egy szentendrei vállalkozó vállalta, hogy megebédelteti az árvízi védekezésben dolgozókat. Példaértékű, ami történik – értékelt a kormányszóvivő. 

Hangsúlyozta, rengeteg önkéntes, civil szervezet, a hivatásosok, a vízügyesek, a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség is ott segített, ahol arra a legnagyobb szükség volt.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy mélységesen elítéli az árvízi helyzetet bűnözésre kihasználó, például a védekezéshez használt eszközöket ellopó bűnözőket.

Az emberi cselekedetek egyik legmélyebb pontját jelenti, amikor valaki egy veszélyhelyzetben követ el köztörvényes bűncselekményeket.

A rendőrség felkészült ezekre a helyzetekre, minden hivatásos szerv meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket, és el fogja hárítani ezeket a problémákat

– szögezte le Vitályos Eszter.

Mint elmondta, tegnap az is megtörtént a Dunakanyarban, hogy katasztrófaturisták egy kishajóval bementek fotózni a vízzel elöntött területekre, ahol a vízbe borultak, majd egy fába kapaszkodva várták a segítséget. A Pest vármegyei kutató-mentő szolgálat – akiknek Szentendrén van a telephelyük – mentette ki a bajba került embereket. Fontos, hogy akiket érdekel az árvíz, ne olyan helyekre menjenek egy jó fényképet vagy videót készíteni, ahol nagyon aktív vagy éppen árad a Duna, mert azon kívül, hogy a saját testi épségüket veszélyeztetik, a mentést és a védekezést is akadályozhatják – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő.

Életet mentett az áradó Dunából a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat:

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Biztonságban a Margit-sziget + videó

Biztonságban a Margit-sziget + videó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól kért segítséget budapest önkormányzata, hogy megvédjék a Margit-szigetet. A szakembereknek köszönhetően jól áll a védekezés, nem tapasztalható szivárgás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!