2021. március 4.,
csütörtök, Kázmér napja

Karácsonyék egészségpolitikája

2020. január 28., kedd 08:11

Míg a Karácsony-féle városvezetés „szerzett” ötven milliárd forintot a fővárosi egészségügynek, addig csak az EBP keretében eddig ötezer sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények - írja a Magyar Hírlap.

Visszavette az új városvezetés a felelősséget és a gondoskodást a budapestiek egészségéért, azt, amiről az előző városvezetés lemondott – fogalmazott saját Facebook-oldalán egy hete Karácsony Gergely főpolgármester, kissé sarkítva. Mindez azért csúsztatás, mert a főváros nem mondott le semmiről, a kórházak finanszírozása került állami fennhatóság alá, ami annyit jelent, hogy azok fenntartási és egyéb költségei nem az önkormányzatokat terhelik. A szakrendelők pedig továbbra is a budapesti kerületekhez tartoznak.

Az ellenzéki főpolgármester szintén eldicsekszik azzal, hogy szereztek ötven milliárdot az egészségügyi ellátás minőségének javítására, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezt nem Karácsony Gergely szerezte, hanem az Egészséges Budapest Program (EBP) keretein belül egyébként is rendelkezésre állt. Tett még egy megjegyzést: „Ezt a pénzt nem elsősorban betonra, festékre akarjuk költeni.” Vélhetően arra célzott, hogy a kormány nagyszabású kórház- és szakrendelő-felújítási projektje gyakorlatilag fölösleges. Érdekes célzás ez, főleg annak tükrében, hogy Karácsony és pártja, illetve a „baráti sajtó” számtalanszor rótta fel a kormánynak az elmúlt években, hogy nem költ a fővárosi ellátókra, ahol omladozó falak és lerohadt kórtermek várják a betegeket.

Érdemes azonban számba venni – a teljesség igénye nélkül – azt, miket tett meg Karácsony Gergely eddig a „visszavett” egészségügyért, és miket a kormány. Előbbi „szerzett” ötvenmilliárd forintot az ágazatnak. Utóbbi pedig, ha csak a 2017-ben indult EBP-t nézzük, szisztematikus fejlesztésbe kezdett: a program több mint hétszázmilliárd forint összértékű, 2017-ben negyven-, 2018-ban harminc-, tavaly 41,9 milliárd forint állt rendelkezésre, idén pedig mindez negyvenmilliárd forintból folytatódik. Az orvostechnológiai fejlesztések részeként több mint 4200 sebészeti eszközzel, 337 anesztéziai géppel és húsz képalkotó berendezéssel gazdagodtak az intézmények. Mindezeken felül több mint hatszáz traumatológiai ágy, több száz endoszkóp, szemészeti és laboreszköz, valamint ultrahangkészülék került a budapesti és a Pest megyei kórházakba.

Ebben az évben összesen tizenegymilliárd forintot fordít a kormány az EBP keretében kórházépületek felújításának és építésének tervezésére.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Hírlap