2021. 11. 27. Szombat Virgil napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Belföld

Karácsony újra lebukott: dúskál a pénzben a főváros

Nem kedveznek a hivatalos számsorok a folyton folyvást pénzért kuncsorgó Karácsony Gergely főpolgármesternek. A főváros jelenlegi anyagi helyzete iránt érdeklődött a Magyar Nemzet a Magyar Államkincstárnál, a választ pénteken a lap megkapta. Eszerint Budapest Főváros Önkormányzata október 20-án időközi adatokat szolgáltatott, ebből pedig az derült ki, hogy a Karácsony vezette helyhatóság 133,9 milliárd forint állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint. A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy a főváros január eleje és szeptember vége között 127,7 milliárd forint úgynevezett közhatalmi bevételre tett szert, ebből a legnagyobb tétel az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó a maga 127,3 milliárd forintjával.

A lap szerint a számsor önmagában is egyértelmű bizonyítványt állít ki Karácsony egyes nyilatkozatairól, de a helyzet még nyilvánvalóbb, ha felidézzük a korábbi statisztikát. A féléves adatsor ugyanis arról tanúskodik, hogy január eleje és június vége között 61,4 milliárd volt a közhatalmi bevétel a fővárosban, ebből az iparűzési adó 61,2 milliárdot tett ki.

Vagyis negyed év alatt 66,5 milliárdos adóbevétel folyt be Karácsonyék kasszájába.

Még érdekesebb a készpénz mennyisége. A fővárosnak június végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésére, állampapírban pedig 135 milliárdja volt. Ez azt jelenti, hogy

három hónap alatt egymilliárddal csökkent ugyan az állampapír-állomány, ellenben 58 milliárddal nőtt a készpénz.

„Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege:

a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot”

– írta Varga Mihály pénzügyminiszter a minap Karácsony Gergely közlésére reagálva. A tárcavezető – cáfolandó a Párbeszéd politikusát – néhány fontos tényt is megemlített. Például azt, hogy 2010 óta a kormány 375 milliárdos adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek.

„Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody’s hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének a megítélését”

– írta a pénzügyminiszter.

„Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak vagy a Moody’s-nak?” – tette fel végül a kérdést.

Magyar Nemzet 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Áramszünet miatt átmenetileg szünetel a határátlépés Ártándnál

A határforgalmat a rendőrök a Nagykereki Közúti Határátkelőhelyre irányítják. 2021. november 27.

Picasso project a váci börtönben

Mintegy 50 méteres falfestményt készítettek a váci fegyház fogvatartottjai. 2021. november 26.

A politikai elittől teszi függővé a párttá szerveződést Gattyán mozgalma

Több száz millióba fog kerülni a vállalkozónak a választáson való indulás. 2021. november 26.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!