2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Belföld

Karácsony: Új alapokra helyezi a Fővárosi Közgyűlés működését az SZMSZ módosítása

Új alapokra helyezi a Fővárosi Közgyűlés működését a fővárosi önkormányzat elfogadott új szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

  • Karácsony: Új alapokra helyezi a Fővárosi Közgyűlés működését az SZMSZ módosítása

Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülését követően elmondta, hogy a testület által elfogadott új SZMSZ sokkal demokratikusabb döntéshozatalt tesz lehetővé, amely erősíti az állampolgárok közvetlen részvételi lehetőségeit, a döntéshozatalok átláthatóságát, valamint az ellenzéki jogosítványokat is.

Bejelentette: a jövő évi fővárosi költségvetés egymilliárd forintjáról a budapesti polgárok közvetlenül dönthetnek majd, kikérik a véleményüket, hogy az összeget mire használják fel. A részvételi költségvetés bevett gyakorlat sok nyugat-európai nagyvárosban - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Közölte azt is, hogy az új SZMSZ létrehozza azt a lehetőséget, hogy állandó párbeszédet nyissanak a budapestiekkel, akik kezdeményezhetik valamely fontos ügy napirendre vételét, vagy konzultációt kérhetnek bizonyos ügyekben a főváros vezetésével.

A főpolgármester elmondta, az SZMSZ módosítása növeli az átláthatóságot, hiszen megszünteti azt a gyakorlatot, hogy a képviselőknek a közgyűlés ülésen kiosztott előterjesztésekről kelljen vitatkozniuk. Még a legsürgősebb esetben is a közgyűlés előtt legalább két nappal az előterjesztéseknek el kell készülniük - közölte.

Kiemelte: a módosítással fontos jogosítványokat állítanak helyre, az SZMSZ így rendelkezik a frakciókról, növeli a képviselők időkeretét a vita során, a bizottságok szerepét a döntéshozatalban, valamint a közgyűlésben újra lesznek interpellációk és napirend előtti felszólalások.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nincs olyan pontja az új SZMSZ-nek, amely jogosítványokat venne el bárkitől, vagy bővíteni a főpolgármester lehetőségeit a döntéshozatalban.

A Lánchíd felújításáról szólva elmondta, tudomásul veszik, hogy a kormány nem akar több forrást biztosítani a rekonstrukcióra. A fővárosnak sok évtizedes adóssága a Lánchíd felújítása, és egyre inkább tarthatatlan helyzet kezd kialakulni - tette hozzá.

Közölte, a Fővárosi Közgyűlés szerdán egy új közbeszerzési eljárás mellett döntött, megvizsgálják, hogyan lehet finanszírozhatóvá tenni a beruházást. Nyílt versenyen szeretnék letörni az eddigi ajánlatok árait - tette hozzá Karácsony Gergely.

Elmondta, szeretnének társadalmi vitát indítani arról, hogy mire használják hosszabb távon a Lánchidat, "hogyan képzeljük" el a történelmi belvárost, a rakpartokat, a Széchenyi István teret.

A vitában azt az álláspontot képviselik majd, hogy gondolkodjanak el a Lánchíd forgalomcsillapításán - közölte Karácsony Gergely, aki szerint a Lánchíd "klasszikus gyalogoshídként nem feltétlenül elképzelhető".

A főpolgármester kitért arra is, hogy új közbeszerzési eljárás miatt Budapest 150. születésnapjára - (2023-ra) - valószínűleg nem tudják a Lánchidat felújítani.

Karácsony Gergely a Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester fehér keresztényekre vonatkozó kijelentésére vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, fehér, keresztény, heteroszexuális férfiként nem érzi magát megbántva a DK politikusának kijelentése miatt, még ha azt félre is érthette, aki akarta. Megjegyezte, a Fidesznek joga van tüntetni ez ellen, ahogy akár a naplemente ellen is, mivel az is egy "zavaró tényező".

A főpolgármester a római-parti árvízvédelemmel kapcsolatos kérdésre kijelentette, azért készítenek el egy megvalósíthatósági tanulmányt a Nánási út - Királyok útja vonalon húzódó védműről, mert biztosak abban, hogy annak megvalósítása kisebb környezeti terheléssel jár majd, mint egy part menti gát építése.

Lánchíd - korábbi ígéretét tartja a kormány

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!