2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Belföld

Karácsony körmére nézhetnek

A milliárdos veszteséget termelő zuglói fizető parkolási rendszert és annak kialakításában Karácsony Gergely polgármester szerepét vizsgálná az a testület, amely a hétfői rendkívüli képviselő-testületi ülésen a Fidesz—KDNP indítványára létrejöhet. A baloldal főpolgármester-jelöltje szerint továbbra is mindenről a Fidesz tehet. A Magyar Nemzet írásából kiderül, hogy egyre több zuglói elégedetlen Karácsony Gergely polgármesteri tevékenységével, bosszantják őket a botrányok és az, hogy a környező kerületek jobban fejlődnek.

  • Karácsony körmére nézhetnek

A botrányos parkolási rendszert vizsgáló tényfeltáró munkacsoport állhat fel ma Zuglóban. A már másodszorra összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésen a Fidesz–KDNP képviselőinek indítványa alapján egy háromfős, külsősökből álló szakértői bizottság jöhet létre, hogy felülvizsgálja a milliárdos veszteséget termelő parkolási szerződéseket. A kormánypárti beadvány szerint Tarlós István főpolgármester, illetve egy ellenzéki és egy kormánypárti polgármester vezette kerület delegálhatna tagot a testületbe. A három szakértő azt is megvizsgálná, hogy Karácsony Gergely polgármester, a baloldal főpolgármester-jelöltje milyen szerepet játszott az előnytelen parkolási rendszer létrehozásában, működtetésében. A kormánypártok előterjesztése szerint a képviselő-testületnek a vizsgálóbizottság jelentésének elkészültéig tartózkodnia kellene attól, hogy parkolási ügyekben döntsön. A Fidesz–KDNP képviselői azt is kérik a jegyzőtől, hogy vizsgálja meg az előnytelen parkolási szerződések felmondásának jogi lehetőségeit.

„Legutóbb a zuglói Fidesz megakadályozta, de holnap újra kezdeményezem, hogy rendezzük a zuglói parkolás helyzetét. Azt javaslom, hogy a Fidesz-közeli cég helyett az önkormányzat saját vállalata üzemeltesse a zuglói parkolást. Az így megtakarítható pénzt pedig fordítsuk a zuglói óvodapedagógusok bérkiegészítésére” – írta mintegy reakcióként a Fidesz–KDNP indítványára vasárnapi Facebook-bejegyzésében a főpolgármesteri babérokra törő Karácsony Gergely.

Az utóbbi hetekben a kerületi botrányok kapcsán folyamatos önellentmondásba keveredő baloldali politikus vezette XIV. kerületben március eleje óta nem sikerült sem rendes, sem rendkívüli képviselő-testületi ülést tartani, ahol például az óvópedagógusok bérkiegészítéséről is dönthettek volna a képviselők. A legutóbb összehívott rendkívüli testületi ülés már az elején elvérzett: a polgármester napirendcserét javasolt, amit a képviselők többsége nem fogadott el, sőt hosszas vita után a napirendi pontokat sem.

A Fidesz által kezdeményezett, a kerületnek milliárdos veszteséget okozó parkolási rendszert vizsgáló bizottság felállításáról sem sikerült dönteni, ahogy arról sem, hogy az önkormányzat vegye saját kézbe a parkolás üzemeltetését. Karácsony az akkori ülés után megint azt hangoztatta, hogy szerinte Zuglóban nyereséges a fizetős parkolás, miközben egy MSZP-s javaslat alapján mintegy 200 millió forintért újabb 76 parkolóórát szerelne fel a kerületben az a cég, amely a korábbi mutyigyanús üzletet is egyedüli pályázóként elnyerte. Mint azt már megírtuk, a szocialisták által erőltetett parkolási szerződések a nyilvános dokumentumok szerint Zuglóban két év alatt – 2017–2018-ban – kiugróan magas, 793 millió forintos hiányt okoztak, az idei évre szóló kerületi költségvetésbe pedig újabb 301 millió forintos veszteséget tervezett be az önkormányzat.

A Magyar Nemzet a rendkívüli testületi ülést megelőzően zuglóiakat kérdezett arról, hogyan látják a kerület problémás ügyeit és Karácsony Gergely polgármester tevékenységét.

– Elég lesújtó a véleményem, katasztrofális állapotok uralkodnak a kerületben, mióta itt van ez az ember – fakadt ki a hatvanas éveiben járó Mónika. A nyugdíjas magyartanár elmondta: hiányolja a kerületi fejlesztéseket, s bár ahol laknak, néhány kátyút kijavítottak a múlt héten, ám ezt édeskevésnek tartja. – Minden tele van szeméttel, kutyapiszokkal, rendetlenek a parkok, és sehova sem halad ez a városrész – panaszolta riportalanyunk, aki az önkormányzat üres kasszájával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Tudom, milyen egyenleggel vette át a hivatalt Karácsony, és mára már több milliárd forintra rúgnak a kerület mínuszai. Hát nincs, aki elszámoltassa?”

A párjával nyolc éve Zuglóban élő asszony arra is kitért: ha tehetnék, elköltöznének a kerületből, bár még reménykednek abban, hogy valamilyen pozitív változást hoz az októberi önkormányzati választás.

A nyugdíjas éveiben járó Éva szintén a fejlesztéseket hiányolta. – Irigykedve nézzük a XVI. kerületet, ahol gyönyörűen felújították az utakat. A Róna utca és a Kerepesi út sarkánál lakom, elképzelni sem tudom, mit akarnak ott csinálni. Tavaly nyár óta áll ott egy piramis formájú kőhalom, ahol egy szép kis park volt korábban. A Bosnyák téri piacnál található parkolózóna mellett semmilyen tábla nem jelzi, hogy fizetős a szolgáltatás, s ezért büntettek már meg a parkolóőrök – állította felháborodva az egykori vállalkozó.

– A Lehel téri piacon, ahol szintén fizetős a parkolás, legalább van egy kulturált parkolóház. Az, hogy a Bosnyák tér egy részét kicsit lebetonozták, nem indokolja a parkolási díjak bevezetését – hangoztatta a 36 éve Zuglóban élő nő. Az is kiderült, hogy nem szívesen látná Karácsonyt a főpolgármesteri székben.

– Nagyon remélem, hogy nem ő lesz Tarlós István utódja, de innen nagyon gyorsan el kellene takarítani. Nem tartom komoly embernek – fogalmazott Éva.

– Nem azzal van a baj, hogy fizetni kell a parkolásért, de reális értéken kellene meghatározni a díjakat, hiszen jár-kel az ember a piac környékén, ügyeket intéz, és naponta akár több ezer forintot is bedobálhat a parkolóórába. Ennél nagyobb problémának tartom, hogy Karácsonyék ugyanazt a játszmát folytatják, mint annak idején Gyurcsányék a vizitdíj vagy a kórházi széfek esetében. Ott is arról volt szó, hogy a beszállító, a nyertesként kihozott cég járt igazán jól, mint ahogy a parkolóautomaták szállítójának és karbantartójának is nagy buli a jelenlegi rendszer, hiszen olyan vállalattal kötöttek szerződést, amelyik nagyon drágán működteti az órákat. Én ezt nevezem korrupciónak – fejtette ki véleményét a Gábor néven bemutatkozó nyugalmazott építészmérnök a zuglói parkolási helyzetről. A férfi arra is kitért, hogy felháborítónak tartja a polgármester által tavaly indított, úgynevezett migránsspecifikus érzékenyítő műhelysorozatot.

– Nekem nem kell muszlim migráns! Az ő vallásuk az erőszakot hirdeti, és különben is összeegyeztethetetlen a keresztény hittel – hangsúlyozta a férfi.

Bár szinte az összes általunk megkérdezett járókelő kritikusan viszonyult a polgármesterhez, olyan zuglóit is találtunk, aki Karácsony szimpatizánsának vallja magát. – Az idén érettségiző unokámra emlékeztet, nagyon szimpatikus fiatalember. Igazi természetvédő és állatbarát, ebből is látszik, hogy nem lehet rossz ember – sorolta a polgármester melletti érveit a hetvenes éveit taposó Marika.

Szavai szerint a kerület első embere a békés, konfliktuskerülő stílusával is megfogta őt, ezért a jövő politikusának, sőt új embertípusnak tartja Karácsonyt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

Összeomolhatnak Magyar Péter néppárti álmai + videó

A Tisza Párt alapítója egy elnyomó rendszert szolgált ki és a CÖF-CÖKA ebben az ügyben levelet is írt az összes néppárti képviselőnek, ha lehet tartsák magukat a saját álláspontjukhoz, miszerint az Európai Néppárt nem támogat senkit, ha kiszolgálta a kommunista diktatúrát - derül ki a Vezércikkből.
Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

Reagált az adóhatóság Karácsony Gergely kirohanására + videó

A politikus azután fakadt ki, hogy házkutatást tartott a Nemzeti-Adó és Vámhivatal Karácsony Gergely jogi főtanácsadójánál és ügyvédjénél. Nem mellesleg a nyomozók nemrégiben a Mediawork szerkesztőségében is jártak, ahol nagy mennyiségű iratot foglaltak le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!