2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Karácsony Gergely elvesztette a kerékpárút-fejlesztési uniós pénzek harmadát

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat óriási károkat okozott a budapesti kerékpáros közlekedésnek, a kerékpárút-fejlesztési uniós pénzek harmadát elvesztette - jelentette ki Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

  • Karácsony Gergely elvesztette a kerékpárút-fejlesztési uniós pénzek harmadát

Révész Máriusz közölte:

miközben Karácsony Gergely szereti úgy beállítani magát, mint akinek szívügye a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, az általa vezetett fővárosi önkormányzat miatt sok valódi kerékpáros fejlesztés meghiúsult Budapesten.

Kiemelte: a 2014 és 2020 közötti időszakban Budapest 8,1 milliárd forint vissza nem térítendő uniós (VEKOP-) támogatásból fejleszthette volna kerékpárút-hálózatát, de ebből az összegből csak 5,8 milliárd forintot volt képes felhasználni.

Révész Máriusz emlékeztetett: a forrásból a Rákos-patak menti útvonal fejlesztését kellett volna megvalósítani, de - Karácsonyék indoklása szerint - az előkészítés elhúzódása miatt a projekt fizikai befejezésére a VEKOP-zárásig nem volt már lehetőség.

Ez a teljes támogatás 29 százalékának elvesztése mellett "azért is fájó", mert az útvonal az EuroVelo 14 Budapesten átvezető szakasza is egyben, így a mindennapi kerékpározás mellett a turisztikai szerepe is kiemelkedő

- értékelt az államtitkár.

Idézte a Magyar Kerékpárosklub értékelését, amely szerint a VEKOP "pénzügyileg és tartalmilag is veszteségnek tekinthető (...), az eredeti tervekhez képest a projektek 70 százaléka elveszett", így "Budapest eddigi legnagyobb kerékpáros fejlesztési forrása kihagyott lehetőség maradt".

Az ügynek nincs felelőse - folytatta Révész Máriusz -, a "Gyurcsány-delegáltak azóta is minden hónapban felveszik a fizetésüket a Budapesti Közlekedési Központból". A fővárosi önkormányzat pedig azt javasolta, hogy mivel az előző forrásokat elvesztették, az új ciklusban próbálják meg újra uniós pénzből finanszírozni a Rákos-patak menti kerékpárút megépítését - mondta.

A források felhasználására a főpolgármester-váltás jelentene garanciát, Szentkirályi Alexandra biztosan nem hagyná elveszni a kerékpárút-fejlesztésre biztosított hazai és uniós forrásokat - hangoztatta az államtitkár.

Kitért arra: vannak ennél is sokkal rosszabb hatékonysággal felhasznált kerékpárút-fejlesztési források. Még 2019-ben született meg az ő javaslatára az a Tarlós Istvánnal kötött megállapodás, mely szerint a kormány 800 millió forinttal támogatja a főváros EuroVelo útvonalainak fejlesztését, amelyhez a fővárosi önkormányzat ugyanennyi saját forrást is hozzátesz. Az öt évvel ezelőtti megállapodásban a főváros vállalta, hogy megépíti az EuroVelo 6 észak-budai 15 kilométeres szakaszát, továbbá elkészíti az engedélyes és kiviteli tervét több EuroVelo útvonal összesen 21 kilométeres budapesti szakaszának.

"Az előkészítés itt is karácsonyi tempóban halad" - fogalmazott, jelezve, hogy a vállalt határidőt már kétszer kellett módosítani, így az jelenleg 2025. szeptember 30-a, de mivel még mindig a tervezések zajlanak, az államtitkár további hosszabbítási kérelemre számít.

"A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat a kerékpárút-fejlesztési uniós pénzek harmadát elvesztette, a kormányzati támogatást öt év alatt sem tudta felhasználni, és a kerékpározás az terület, ami Karácsony Gergelynek a szívügye"

- összegzett Révész Máriusz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!