2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

A baloldal maga alól rúgta ki a sámlit

Hír TV

2019. február 7., csütörtök 23:10, frissítve: péntek 11:19

Egy olyan kulturális szakadékot készül átugrani a baloldal, hogyha nem jól ugrik, akkor vége, nincs tovább – jelentette ki a Hír TV Csörte című műsorában a Figyelő főszerkesztője.

Azt hiszem, hogy attól, hogy Gyöngyösi Márton izraeli állampolgársággal rendelkező kettős állampolgárokat szeretett volna listázni, könnyű elhatárolódni, és könnyű egy demokrata elveket valló politikusnak azt mondani, hogy azzal nincsen dolga– vélte Böcskei Balázs. Emlékeztetett, hogy akkor közös ellenzéki és kormánypárti tüntetés is volt, ahol Bajnai Gordon Mesterházy Attila és Rogán Antal egyszerre szólaltak fel egy színpadon. Az, hogy érték vagy taktikai alapon működjön-e együtt a baloldal a Jobbikkal terítéken van 2018 óta, de az is fontos, hogy a Jobbik sem akar úgy intézményesen közeledni a baloldal felé, ahogy Karácsony Gergely tette ebben az interjúban– mutatott rá az elemző.

Lánczi Tamás szerint a fogadókészség önmagában nem sokat ér, ha az ilyen új szövetségi-politika mögötti munkát nem végzik el. Rámutatott, miszerint harminc éven át az antiszemitizmus volt az a bélyeg, amit bármikor rásütöttek a politikai ellenfelekre, erre ebben az interjúban kiderül, hogy ez hirtelen belefér a baloldalnak. Ez hihetetlen nagy erkölcsi bakugrás, amire nehéz is mit mondani az elemző szerint. Egyvalamit el lehetett mondani az intézményesített baloldalról, miszerint antifasizmus kérdésében szilárd alapokon álltak. Gyakorlatilag ezt a sámlit rúgták ki maguk alól. Egy olyan kulturális szakadékot készül átugrani a baloldal, hogyha nem jól ugrik, akkor vége, nincs tovább, ennek a baloldalnak onnantól vége, nincs tovább– véli a Figyelő főszerkesztője. 

Tekintsék meg a teljes adást: