2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Kaphatók a MOL saját gyártású fertőtlenítői

Hír TV

2020. április 23., csütörtök 19:10

Fertőtlenítőszereket kapott a Semmelweis Egyetem a MOL-tól. A készítmény az intézmény 40 betegellátó részlegébe kerül. A fertőtlenítők már mindenki számára elérhetőek a benzinkutakon. A koronavírus elleni küzdelemhez a társaság eddig 1 millió liter fertőtlenítő gyártásával járult hozzá.

Teljes ellenőrzésen esett át az a sofőr, aki több mint 2000 liter kéz- és felületfertőtlenítőt szállított a Semmelweis Egyetemre csütörtökön. A MOL a járvány elleni védekezés részeként valamennyi stratégiailag fontos szervezetnek és vállaltnak adott a készítményből. Az egyetem 40 betegellátó egységében, valamint kiszolgáló részein most igencsak megemelkedett a szer iránti igény.

"Tulajdonképpen ami egy óriási segítség most a MOL részéről, hogy erre a megemelkedett igényre nagyon hatékony és gyors választ tudtunk, tudtak azáltal biztosítani, hogy a gyártási kapacitásaikat ilyen irányba terelték el, amire az országnak és az ország egészségügyi szolgáltató intézményeinek szükség van."

- fogalmazott Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai rektorhelyettese.

A legfontosabb, hogy Magyarország a fertőtlenítőszer gyártásban is önellátóvá váljon, és ne importáljon, ahogyan azt Brüsszel szeretné - jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. György László szerint a magyar vállalkozók komoly erőfeszítéseket tettek, aminek meg is lett az eredménye: az elmúlt 5 hétben 27 fertőtlenítőszer kapott engedélyt.

"Amiért ez a mai esemény szimbolikus, az az, hogy mára váltunk önellátóvá fertőtlenítőszerből, és ez azt jelenti, hogy úgy az alapanyaggyártás, mint a késztermékgyártás is Magyarországon történik."

- mondta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A MOL-nak nemcsak az a célja, hogy a honvédelem, az egészségügy és a közösségi közlekedés szervezeteit, cégeit lássa el fertőtlenítőkkel, hanem hogy a lakosság számára is biztosítson utánpótlást. Éppen ezért a héten már valamennyi benzinkúton megvásárolható a kézfertőtlenítő.

"Ami ugyancsak egy régóta várt fejlemény, hogy most már látjuk az ütemezésekből, hogy a jövő hét második felére, inkább végére, de az ország egészét megint csak lefedve kijelölt töltőállomásokon a 2 literes, illetve a 4 literes, tehát a nagyobb kiszereléseket is elérhetővé fogjuk tudni tenni a fogyasztóink felé."

- jegyezte meg Ratatics Péter, a MOL magyarországi ügyvezető igazgatója.

A termékeket a WHO ajánlása alapján állították össze.

Hír TV