2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Kábítószerek hatása a magzatra

A drogfogyasztás jelentősen növeli a születendő gyermeknél a maradandó tanulási, koncentrációs, értelmi zavarok megjelenésének valószínűségét. A terhesség alatti kábítószer-használók körében jóval gyakoribb a vetélés, koraszülés, növekedésbeli elmaradás és lepényleválás is. Az elvonási tünetek kialakulnak az újszülött csecsemőben is, de a halláskárosodás, a hirtelen csecsemőhalál, valamint a viselkedési zavarok és idegrendszeri tünetek is gyakrabban fordulnak elő a kábítószer-fogyasztó anyák babáinál - mutat rá a Drogkutató Intézet tanulmánya.

  • Kábítószerek hatása a magzatra

A magzat hónapokon keresztül a méhlepény és a méh érhálózatának kialakulása következtében, a köldökzsinóron keresztül kapja a táplálékát, amelyen keresztül nemcsak a tápanyagok, hanem a kismama által fogyasztott károsító anyagok is eljuthatnak hozzá. A különböző élvezeti szerek a baba szellemi és testi fejlődését is befolyásolják.

A terhesség alatti kábítószerfogyasztás ártalmas a fejlődő magzatra és az újszülöttre.

A gyermekáldás előtt álló nők rengeteg egészségügyi tanácsot kapnak, többek között, hogy tartózkodjanak bizonyos szerek, leginkább a kábítószerek használatától. A cél, a fejlődő magzat egészségének megőrzése mellett, természetesen a saját maguk egészségének megőrzése is. A kábítószer-fogyasztás nagymértékben növeli a várandósság alatti és a szüléskori szövődmények kockázatát.

Minden nő, aki terhesség alatt kábítószert fogyaszt, gyermeke életével játszik. 

A drogok használata törvénybe ütközik, tehát az anyuka nemcsak a babának és saját magának árt, hanem törvényt is sért. A kábítószerek közül több olyan is akad, amelynek nagyon komoly egészségügyi kockázata van az édesanyára és a magzatra egyaránt.

Kokain hatása a magzatra

A terhesség alatti kokainhasználat képes negatívan befolyásolni a magzat fejlődését. Hatására mind a szülés előtt, mind utána nagyon komoly elváltozások jelentkezhetnek például a szív pitvaraiban és kamráiban, de okozhatja a szív nem megfelelő fejlődését vagy aritmiát is.

A kokain miatt a még meg nem született magzat szív szövetei elhalnak és a szívbetegségek kockázata megnő. A szív mellett a kokain a vesék működésére és fejlődésére is károsan hat. Emiatt a vese vérszűrő és vizelettermelő képessége lecsökken, és egészséges veseszövetek helyett ciszták nőnek bennük. Ennél fogva a terhesség alatt kokaint fogyasztó nők gyermekei gyakran szorulnak dialízisre és veseátültetésre, de ha mindkét vese érintett, a csecsemők az esetek nagy részében nem élik túl.

A kokainhasználat miatt szintén megnő, egészen pontosan

megháromszorozódik a koraszülés esélye,

ez a baba tüdejének, szívének és agyának nem megfelelő fejlődéséhez vezethet. De még ha időben is születik a gyermek a kokain okozta sérülések miatt hasonló mértékű lesz a valószínűsége, hogy a testéhez képest túl kicsi fejjel születik, ami sajnos sok esetben együtt jár a magzat agyi fejlődésének akadályaival. 

Az anya terhesség alatti kokainfogyasztása vetéléshez vezethet. Ritkán, a terhesség korai szakaszában, a kokain veleszületett fejlődési rendellenességeket okoz, amely érintheti a vesék mellett a szemeket, az agyat és a végtagokat is. 

A teljes tanulmány IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!