2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Belföld

Jut elég férőhely vidéken is a hajléktalanoknak

A magyarországi, hajléktalanok számára kialakított férőhelyek csaknem fele vidéki városokban van, ahol férőhelyhiány miatt általában nem utasítanak vissza senkit - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

  • Jut elég férőhely vidéken is a hajléktalanoknak

Fülöp Attila a zalaegerszegi átmeneti szállón tett látogatásán arról beszélt, hogy nemcsak a fővárosban meglévő jelenség a hajléktalanság, ezért is tartanak fenn mintegy kilencezer férőhelyet a rászorultaknak a vidéki városokban. A hajléktalanokat ellátó, intézményes segítséget nyújtó rendszernek köszönhetően vidéken általában senkit nem kell férőhelyhiány miatt visszautasítani.

Az országszerte meglévő 19 ezer férőhely fenntartására idén 9,1 milliárd forintot fordítanak, ami mellé nemrég további 300 millió forintos alapot is elkülönítettek - tette még hozzá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy egy közelmúltbeli jogszabálymódosítás miatt össze kell hangolni a nappali és az éjjeli menedékhelyek nyitvatartását, hogy a nap 24 órájában biztosítható legyen az ellátás. Budapesten ezen felül létrehoznak egy olyan befogadóhelyet is, ahol 48 órát tölthetnek el azok, akik elsőre "nem alkalmasak abban az állapotukban arra, hogy közösségi intézménybe kerüljenek".

Fülöp Attila beszélt az utcai szociális munkások tevékenységéről is, úgy fogalmazva, hogy ők "a hajléktalanellátó rendszer lelkét" jelentik, hiszen emberi kapcsolatot, bizalmat próbálnak teremteni a rászorultakkal, akiknek arra is igyekeznek rávenni, hogy vegyék igénybe a szállók szolgáltatásait.

A hajléktalanok ellátása olyan közös munkát jelent, amelyben szoros együttműködésben vesznek részt a szolgáltatók, a rendőrség, a mentőszolgálat és az önkormányzatok. A tavaly óta bevezetett vörös kód intézménye arra szolgál, hogy a rendkívüli hideg esetén - ha a szállók megteltek - ideiglenesen szociális intézményekben kapjanak helyet a fedél nélküliek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!