2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Juncker ráerősített, alkalmatlan a tisztségére

Az Európai Bizottság elnöke közös európai ünnepnek nevezte Erdély Romániához csatolásának évfordulóját. A kormány szerint ez is bizonyítja, hogy testület vezetője alkalmatlan a posztjára.

  • Juncker ráerősített, alkalmatlan a tisztségére

Az első világháború után elcsatolt Erdélyben még ma is sok magyar él. 2011-es adatok szerint több mint egymillióan. December 1-jén lesz 100 éve hogy Erdély az akkori Román királysághoz csatlakozott.

„Ez természetesen egy román ünnep, de európai is, mert minden ami érinti Romániát, az érinti Európát.”

Jean-Claude Juncker hétfőn az európai történelem egyik nagyszerű pillanatának nevezete Románia és Erdély egyesülését. Az Európai Bizottság elnökkének kijelentése heves reakciókat váltott ki a magyar politikában.

„Ez az alkoholista brüsszeli vegye már észre, hogy mindent nem lehet.”

Kedden egy tévéműsorban ítélte el élésen a kormánypártok frakciószóvivője, Hollik István a kijelentést, a kormányszóvivő csütörtökön finomabban fogalmazott.

„Van egy epés és egy talán kevésbe epés megjegyzésünk. Az egyik az, hogy az állapotának megfelelő reakció illetve megnyilvánulás volt, attól félünk. A másik pedig az, hogy az az érzéketlenség és történelmi ismerethiány, ami megmutatkozott ebben a megjegyzésben, az csak ráerősít arra, hogy alkalmatlan arra a tisztségre, amit betölt” – nyilatkozta Kovács Zoltán csütörtökön.

Az ellenzéki pártok is elítélték a bizottsági elnök megszólalását.

„Én azt gondolom, ha ezt kulturált módon a kormány jelzi, hogy ez elfogadhatatlan, ez a megnyilatkozás, és ugye ez nem magánvélemény, tehát ez Juncker úrnak nem a magánvéleménye, hiszen ő tisztségénél, helyzeténél, múltjánál, jelenénél fogva nem magánvéleményt fogalmaz meg. Helyes az, ha jelzi a magyar diplomácia akár Brüsszelben, hogy ez a magyar nemzeti identitást, kultúránkat, történelmünket súlyosan sérti. De nem lenne helyes, ha egy sárdobálás vagy iszapbirkózás kezdődne ebben a kérdésben” – nyilatkozta Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke.

A Jobbik szerint a kormánynak gyorsan és határozottan kellene fellépnie. „Mindenesetre az látszik, hogy igaza volt a Jobbiknak akkor, amikor azt szorgalmazta, hogy Magyarországnak fel kellene készülnie ezekre az évfordulókra, és választ kellene adnia arra a propagandára, amit Románia ki fog Nyugat-Európában fejteni, annak érdekében is, hogy a hasonló politikusok ne tudjanak hasonlót nyilatkozni, amivel több millió magyar embert megsértenek” – jelentette ki Szávay István országgyűlési képviselő.

A Fidesz országgyűlési képviselője, Tilki Attila a Hír TV-nek azt mondta, már dolgoznak álláspontjukon.

– Látni azt, hogy a nyugati politikusok ennyire felkészületlenek Magyarország történetéből… én az Európa Tanácsnak is a tagja vagyok, ott is látom, hogy nincsenek tisztában, hogy mi történt Magyarországgal az első világháború után, ettől függetlenül elfogadhatatlan a kijelentés, és megfelelő módon reagálni kell majd rá.
– Lehet-e már tudni arról hogy ez milyen reakciót válthat ki?
– Ez még most volt, tehát még nyilván egy közös álláspontot fogunk kialakítani a párt részéről, és aszerint fogunk lépni – nyilatkozta.

A kormánypártok korábban több ügyben is parlamenti határozati javaslatban utasítottak vissza hasonló állításokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lázár János dühös, hogy a bicskei pedofilügy nem lett kellően megtorolva

Lázár János dühös, hogy a bicskei pedofilügy nem lett kellően megtorolva

Vásárhelyi Jánosnak "a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak", és Kónya Endrének is a börtönben, nem a presbitériumban volna a helye - jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön a bicskei üggyel, az intézmény volt vezetőivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva egy más témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

2011-ben a főváros akkori vezetése, feljelentést tett a rendőrségen a Bicskén történtek miatt - erről beszélt Tarlós István az ATV-ben. A korábbi főpolgármester emlékeztetett: pár évvel ezelőtt a sértettek Karácsony Gergelyhez fordultak, de a városvezető nem indított vizsgálatot. Közben döntött a bíróság: rács mögött marad a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!