2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Juncker ráerősített, alkalmatlan a tisztségére

Hír TV

2018. október 25., csütörtök 14:49, frissítve: csütörtök 15:05

Az Európai Bizottság elnöke közös európai ünnepnek nevezte Erdély Romániához csatolásának évfordulóját. A kormány szerint ez is bizonyítja, hogy testület vezetője alkalmatlan a posztjára.

Az első világháború után elcsatolt Erdélyben még ma is sok magyar él. 2011-es adatok szerint több mint egymillióan. December 1-jén lesz 100 éve hogy Erdély az akkori Román királysághoz csatlakozott.

„Ez természetesen egy román ünnep, de európai is, mert minden ami érinti Romániát, az érinti Európát.”

Jean-Claude Juncker hétfőn az európai történelem egyik nagyszerű pillanatának nevezete Románia és Erdély egyesülését. Az Európai Bizottság elnökkének kijelentése heves reakciókat váltott ki a magyar politikában.

„Ez az alkoholista brüsszeli vegye már észre, hogy mindent nem lehet.”

Kedden egy tévéműsorban ítélte el élésen a kormánypártok frakciószóvivője, Hollik István a kijelentést, a kormányszóvivő csütörtökön finomabban fogalmazott.

„Van egy epés és egy talán kevésbe epés megjegyzésünk. Az egyik az, hogy az állapotának megfelelő reakció illetve megnyilvánulás volt, attól félünk. A másik pedig az, hogy az az érzéketlenség és történelmi ismerethiány, ami megmutatkozott ebben a megjegyzésben, az csak ráerősít arra, hogy alkalmatlan arra a tisztségre, amit betölt” – nyilatkozta Kovács Zoltán csütörtökön.

Az ellenzéki pártok is elítélték a bizottsági elnök megszólalását.

„Én azt gondolom, ha ezt kulturált módon a kormány jelzi, hogy ez elfogadhatatlan, ez a megnyilatkozás, és ugye ez nem magánvélemény, tehát ez Juncker úrnak nem a magánvéleménye, hiszen ő tisztségénél, helyzeténél, múltjánál, jelenénél fogva nem magánvéleményt fogalmaz meg. Helyes az, ha jelzi a magyar diplomácia akár Brüsszelben, hogy ez a magyar nemzeti identitást, kultúránkat, történelmünket súlyosan sérti. De nem lenne helyes, ha egy sárdobálás vagy iszapbirkózás kezdődne ebben a kérdésben” – nyilatkozta Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke.

A Jobbik szerint a kormánynak gyorsan és határozottan kellene fellépnie. „Mindenesetre az látszik, hogy igaza volt a Jobbiknak akkor, amikor azt szorgalmazta, hogy Magyarországnak fel kellene készülnie ezekre az évfordulókra, és választ kellene adnia arra a propagandára, amit Románia ki fog Nyugat-Európában fejteni, annak érdekében is, hogy a hasonló politikusok ne tudjanak hasonlót nyilatkozni, amivel több millió magyar embert megsértenek” – jelentette ki Szávay István országgyűlési képviselő.

A Fidesz országgyűlési képviselője, Tilki Attila a Hír TV-nek azt mondta, már dolgoznak álláspontjukon.

– Látni azt, hogy a nyugati politikusok ennyire felkészületlenek Magyarország történetéből… én az Európa Tanácsnak is a tagja vagyok, ott is látom, hogy nincsenek tisztában, hogy mi történt Magyarországgal az első világháború után, ettől függetlenül elfogadhatatlan a kijelentés, és megfelelő módon reagálni kell majd rá.
– Lehet-e már tudni arról hogy ez milyen reakciót válthat ki?
– Ez még most volt, tehát még nyilván egy közös álláspontot fogunk kialakítani a párt részéről, és aszerint fogunk lépni – nyilatkozta.

A kormánypártok korábban több ügyben is parlamenti határozati javaslatban utasítottak vissza hasonló állításokat.