2023. 06. 10. Szombat Margit, Gréta napja
Jelenleg a TV-ben:

Ferencz József a második unitárius aranykor

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Belföld

Juncker jelölése egy hatalomátvételi kísérlet

Vége az uniformis Európának és vége annak az időszaknak, amikor Magyarországnak el kell tűrnie, ha alaptalanul bírálják – mondta a Hír TV Versus című műsorában Szájer József. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az Európai Bizottság új elnökének megválasztása nem személyi, hanem tartalmi kérdés. Jean Claude Juncker jelölésével szerinte elvek csapnak össze: a luxemburgi politikus ugyanis a föderális Európa híve, míg a Fidesz továbbra is kiáll amellett, hogy az Európai Unióban a nemzetállamok érdekét kell képviselni.

Nem személyi, hanem tartalmi kérdés az Európai Bizottság elnökének megválasztása – mondta a Versusban Szájer József. A Fidesz európai parlamenti képviselője hangsúlyozta: a magyar kormánypárt továbbra is kiáll amellett, hogy az Európai Unióban a nemzetállamok érdekét kell képviselni és nem szabad, hogy felboruljon az egyensúly a közös intézmények és a tagországok között. Szájer József emlékeztetett rá: Jean-Claude Juncker luxemburgi politikus egy olyan föderális Európa koncepcióját támogatja, amelyet a Fidesz elutasít. „Mi egy olyan európai koncepcióból indulunk ki, amelyben a tagországok megőrzik azt a jelenlegi nagyon kényes egyensúlyt, amely az unió közös intézményei és a tagországok vezetői között van. Ez a fajta jelölés, amelyet most a parlament elindított a csúcsjelöltek segítségével, ez tulajdonképpen egy hatalomátvételi kísérlet arra vonatkozóan, hogy az európai közös intézmények, tehát a parlament átvegye a tagországok szerepét” – mondta Szájer József.

Szájer József emlékeztetett rá: az egykori luxemburgi miniszterelnök kormányzása alatt hazánkat jelentős támadások érték. Többek között a szintén luxemburgi uniós biztos Viviane Reding részéről, amikor a magyar médiatörvényt kritizálta. Jean-Claude Juncker néppárti politikusként akkor leállíthatta volna Magyarország lejáratását – tette hozzá Szájer József. „Vége az uniformis Európának. Vége annak, hogy valaki kiadja a jelszót, és akkor mindenki arra megy. Mi éppen azért tettük be a lábunkat ebbe a résbe, mert úgy gondoljuk, hogy Európa nem mehet a régi úton. Ebben a tekintetben Juncker úr a múlt embere, ő vezette a pénzügyminiszterek tanácsát, az euró tanácsát hosszú éveken keresztül. Hogyan mondja ő azt, hogy miközben a válság előtt is és közben is láttuk, hogy ez a válságkezelés messze volt a tökéletestől, amelyben neki jelentős része volt, hogy várjuk azt, hogy esetleg új lendületet ad Európának?” – tette fel a kérdést Szájer József.

Szájer József úgy fogalmazott: a Fidesz a május 25-ei eredménnyel egy jelentős morális és politikai támogatást kapott a választóktól, amellyel a kormány határozottan tud majd fellépni az Európai Unióban.

A Szájer Józseffel készült teljes interjút 21.30-tól a Versusban láthatják.

Kiléphetnek a britek

Kiléphet az Európai Unióból Nagy-Britannia, ha Jean-Claude Juncker lesz az Európai Bizottság új elnöke.

A német Spiegel szerint a brit kormányfő a keddi brüsszeli EU-csúcs szünetében úgy fogalmazott: ebben az esetben nem tudná garantálni, hogy országa a közösség tagja maradjon. David Cameron szerint az Európai Néppárt csúcsjelöltjének kinevezése oly mértékben gyengítené a brit konzervatív kormány támogatottságát, hogy referendumot kellene kiírnia az EU-tagságról – ezen pedig a britek valószínűleg nemet mondanának.

Cameron túlságosan föderalistának tartja Junckert, akit Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem támogat.

Az egyik európai biztos nagyobb gáz, mint a másik
Karakteres politikus kell az Európai Bizottság élére, Jean-Claude Juncker nem ilyen – erről Kósa Lajos beszélt a Hír TV P8 című műsorában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Ismét figyelmeztetést adtak ki az újabb viharok előtt

Ismét figyelmeztetést adtak ki az újabb viharok előtt

Hajóvá változó buszok, vízben elakadt autók! Budapestre is lecsapott a vihar. A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak. A katasztrófavédelmet főleg elárasztott garázsok és pincék miatt riasztották.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!