2021. 10. 28. Csütörtök Simon, Szimonetta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 07:50

Belföld

Jogsigyár-ügy: csak tíz esetben született jogerős döntés

Csak tíz vádlott esetében hozott jogerős döntést a Pécsi Ítélőtábla a szekszárdi jogosítványgyár néven ismertté vált ügyben. Negyven vádlott esetében meg kell ismételni az elsőfokú eljárást. Köztük vannak azok is, akik korábban letöltendő vagy felfüggesztett börtönt kaptak. A tábla szerint a Szekszárdi Törvényszék súlyos eljárási hibákat vétett. A vádlottak egy autósiskola alkalmazottai, illetve diákjai, akik pénzt fogadtak el, illetve adtak azért, hogy sikeres autóvezetői vizsgát tegyenek.

A Pécsi Ítélőtábla szerint a büntetőeljárási törvényt olyan súlyosan megsértette a Szekszárdi Törvényszék, hogy negyven vádlottnál nem lehet jogerős ítéletet hirdetni. Az elsőfokú bíróság esetükben vagy nem állapította meg, hogy mit követtek el, vagy elmulasztotta megindokolni a döntését. „Az ítélet tartalmazza a bíróság által megállapított tényállást, míg a D pont értelmében a bizonyítékok számbavételét és mérlegelését. Sem egyiknek, sem másiknak a hiánya nem pótolja egymást, tehát bármelyik feltétel hiányzik, az ítélet megalapozatlan” – mondta Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

A védők szerint a megismételt eljárásban nagy szerepe lesz az idő múlásának, hiszen a bűncselekmények nagy részét 6-7 éve követték el. „Nyilván a megismételt eljárásban majd ezeket az iránymutatásokat be kell tartani az eljáró elsőfokú bíróságnak, és úgy gondolom, hogy az időtényezőnek, tehát az elkövetés és az elbírálás közötti időmúlásnak is nagyon nagy jelentősége lesz az ügy ismételt tárgyalása során” – vélekedett Burrat Husam ügyvéd.

Tíz vádlottat jogerősen elítélt a másodfokú bíróság. Egyikük hat hónap felfüggesztett börtönt, kilenc társa pedig 100 és 150 ezer forint közötti pénzbüntetést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Kiképzésen a Gripen-pilóták

A kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen pilótái október 25-e és 28-a között, gyakorló repüléseket hajtanak végre. 2021. október 27.

152 millió forintot kaptak eddig a covid-árvák

A köztársasági elnök által életre hívott alapítvány eddig 501 családban 860 gyereknek nyújtott anyagi támogatást. 2021. október 27.

Visszaadták az autós forgalomnak a Csömöri úti felüljárót

10-15 év múlva ezt a felüljárót újjá kell építeni, vagy helyette más megoldást kell találni. 2021. október 27.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!