2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Joav Blum kezdettől fogva telekcserére készült?

Joav Blum kezdettől fogva telekcserére készült – hangzott el a Sukoró-per pénteki tárgyalásán a Szolnoki Törvényszéken. Az albertirsai és pilisi gyümölcsösök egykori tulajdonosai tanúként azt vallották, hogy az izraeli üzletember tudott arról, hogy az állam kisajátításra készül az érintett Pest megyei földeken. Ezeket a gyümölcsösöket próbálta meg később elcserélni a Velencei tó partján fekvő 70 hektáros, és sokkal többet érő területre.

A vád szerint Joav Blum soha nem akart gyümölcsöt termeszteni Magyarországon, hanem csak telket cserélni. Az izraeli üzletember ezért szerzett meg összesen 183 hektár albertirsai és pilisi földterületet, a rajtuk lévő gyümölcsfákkal együtt. A korábbi tulajdonosok egyike tanúként azt vallotta a Szolnoki Bíróságon, hogy Joav Blum tudott a Pest megyei telkek kisajátítási terveiről.

„Mi már tudtunk az autópályáról, én közöltem is azt, hogy valószínűleg, várhatóan az autópálya nyomvonala érinteni fogja a területet. – Hogy pontosan hol, azt még akkor én sem tudtam behatárolni” – vallotta Krekács László tanú.

Az államnak mindössze 10 hektár területre lett volna szüksége az M4-es autópálya megépítéséhez. Mégis megkötötték a szerződést Blummal, akinek a gyümölcsöseit végül a valós 264 millió helyett 787 millió forintra értékelték fel.

Blumnak nemcsak sürgős volt az albertirsai földvétel: az elővásárlási jogot is így sikerült kikerülnie. Ha pedig el tudta volna cserélni a telkeit a Velencei-tó partján fekvő állami földtulajdonra, 1,3 milliárd forintos kár éri az államot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!