2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Belföld

Jó hír: visszakapják a túlfizetés összegét a fogyasztók

Visszakapják a túlfizetés összegét azok, akik a rezsicsökkentés előtt befizették januári számlájukat. A kormány által elrendelt 10 százalékos mérséklés hatására azok is visszamehetnek az egyetemes szolgáltatóhoz, akik korábban a szabad piacról szerezték be a gázt vagy az áramot.

6400 helyett 5800 – megkezdték az új, 10 százalékos árcsökkentést tartalmazó számlák kiküldését az áramszolgáltatók.

– Az Elmű-Émász csoport esetében kétféle számlázási rendszer van, aki az óra állását diktálja, ezt január 15-éig teheti meg, aki pedig korábban számlát kapott, ő újat fog kapni – közölte az Elmű-Émász szóvivője. Az új számlán január elsejétől a kedvezőbb tarifa érvényesül – hangsúlyozta Boross Norbert.

Azoknak a fogyasztóknak, akik már korábban megkapták és befizették a számlát, amennyiben 1000 forint feletti a különbség a két számla között, a többletet visszautalják, 1000 forint alatt pedig a következő havi számlában jóváírják. Az energiapiac liberalizációja miatt korábban sok társasház, közintézmény és kisvállalkozás is megpróbálkozott azzal, hogy a szabad piacon szerezze be a gázt vagy az áramot. Ők visszamehetnek az egyetemes szolgáltatóhoz, ha az árcsökkentést követően ez kedvezőbb számukra.

– Azok az egyetemes szolgáltatásra jogosultak, akik korábban az egyetemes szolgáltató helyett kereskedőtől vásároltak villamos energiát, valamint földgázt, azok a kereskedőváltás szabályai szerint bármikor kezdeményezhetik az egyetemes szolgáltatásba történő visszatérésüket – közölte a Magyar Energia Hivatal szóvivője. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha nincsen lejárt tartozásuk a kereskedőjükkel szemben, akkor írásban kezdeményezhetik a szerződésük felmondását, 30 napos határidővel – tette hozzá Vigassy Csaba.

Egyesek szerint a szolgáltatók a szabadpiaci ügyfeleikre hárítják majd a lakossági rezsicsökkentés költségeit. Ez azonban korántsem egyértelmű: a villamos energiánál és a gáznál is éves szerződések vannak. Utóbbinál általában gázévekre, vagyis tavasztól tavaszig kötnek szerződést a szabadpiaci ügyfelekkel. Vagyis náluk 2013 májusáig nem változnak a feltételek. Később pedig az erős verseny akadályozhatja az áremelést.

– Nyilvánvalóan azt kell látni, hogy itt hiába próbál meg például a lakossági árak csökkentése miatt valaki áremelést foganatosítani, hogyha a többi szolgáltató sokkal versenyképesebb ajánlatot tud adni, akkor versenyeznie kell ezzel is a Tigáznak, hiszen ha nem teszi meg, akkor a fogyasztó más szolgáltatóval köt majd szerződést – fogalmazott a cég szóvivője, Száraz Gábor.

A januári rezsicsökkentés becslések szerint 100-110 milliárd forinttal csökkenti az energiapiaci szereplők bevételeit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!