2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Belföld

Jó hír: visszakapják a túlfizetés összegét a fogyasztók

Visszakapják a túlfizetés összegét azok, akik a rezsicsökkentés előtt befizették januári számlájukat. A kormány által elrendelt 10 százalékos mérséklés hatására azok is visszamehetnek az egyetemes szolgáltatóhoz, akik korábban a szabad piacról szerezték be a gázt vagy az áramot.

6400 helyett 5800 – megkezdték az új, 10 százalékos árcsökkentést tartalmazó számlák kiküldését az áramszolgáltatók.

– Az Elmű-Émász csoport esetében kétféle számlázási rendszer van, aki az óra állását diktálja, ezt január 15-éig teheti meg, aki pedig korábban számlát kapott, ő újat fog kapni – közölte az Elmű-Émász szóvivője. Az új számlán január elsejétől a kedvezőbb tarifa érvényesül – hangsúlyozta Boross Norbert.

Azoknak a fogyasztóknak, akik már korábban megkapták és befizették a számlát, amennyiben 1000 forint feletti a különbség a két számla között, a többletet visszautalják, 1000 forint alatt pedig a következő havi számlában jóváírják. Az energiapiac liberalizációja miatt korábban sok társasház, közintézmény és kisvállalkozás is megpróbálkozott azzal, hogy a szabad piacon szerezze be a gázt vagy az áramot. Ők visszamehetnek az egyetemes szolgáltatóhoz, ha az árcsökkentést követően ez kedvezőbb számukra.

– Azok az egyetemes szolgáltatásra jogosultak, akik korábban az egyetemes szolgáltató helyett kereskedőtől vásároltak villamos energiát, valamint földgázt, azok a kereskedőváltás szabályai szerint bármikor kezdeményezhetik az egyetemes szolgáltatásba történő visszatérésüket – közölte a Magyar Energia Hivatal szóvivője. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha nincsen lejárt tartozásuk a kereskedőjükkel szemben, akkor írásban kezdeményezhetik a szerződésük felmondását, 30 napos határidővel – tette hozzá Vigassy Csaba.

Egyesek szerint a szolgáltatók a szabadpiaci ügyfeleikre hárítják majd a lakossági rezsicsökkentés költségeit. Ez azonban korántsem egyértelmű: a villamos energiánál és a gáznál is éves szerződések vannak. Utóbbinál általában gázévekre, vagyis tavasztól tavaszig kötnek szerződést a szabadpiaci ügyfelekkel. Vagyis náluk 2013 májusáig nem változnak a feltételek. Később pedig az erős verseny akadályozhatja az áremelést.

– Nyilvánvalóan azt kell látni, hogy itt hiába próbál meg például a lakossági árak csökkentése miatt valaki áremelést foganatosítani, hogyha a többi szolgáltató sokkal versenyképesebb ajánlatot tud adni, akkor versenyeznie kell ezzel is a Tigáznak, hiszen ha nem teszi meg, akkor a fogyasztó más szolgáltatóval köt majd szerződést – fogalmazott a cég szóvivője, Száraz Gábor.

A januári rezsicsökkentés becslések szerint 100-110 milliárd forinttal csökkenti az energiapiaci szereplők bevételeit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!