2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 1. 03:00

Belföld

Jó hír: már decemberben tízezrekkel emelkedik a minimálbér összege

A megszokottnál hamarabb, már decembertől emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A kötelező legkisebb kereset 15 százalékkal, a középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum pedig 10 százalékkal lesz magasabb decemberben a novemberi összegnél – tudta meg a Mandiner.

  • Jó hír: már decemberben tízezrekkel emelkedik a minimálbér összege

Mandiner cikke szerint a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek az emelés mértéke mellett a napokban arról is döntöttek, egy hónappal előrehozzák a minimálbér és a bérminimum emelését, így már decemberben nő az érintettek fizetése. 

Az ellentételezésre a tavaly év végén megkötött bérmegállapodás értelmében azért van szükség, mert 2023-ban az éves infláció meghaladja a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékét. A megszokottnál egy hónappal korábban végrehajtott béremelésnek és a mértékének köszönhetően a legalacsonyabb keresetűek elkerülik a reálkereset-visszaesést - írja a Mandiner.

Noha a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a háromoldalú bérmegállapodást várhatóan csak november második felében véglegesítik, a legfontosabb pontokról már megegyeztek a felek. Ez azt jelenti, hogy 2023 decemberétől

  • a minimálbér 15 százalékkal nő, összege bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra emelkedik. A kedvezmények nélkül számolt nettó összege 154 300 forintról 177 500 forintra nő.
  • A garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik, összege bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra, nettó 197 100 forintról 216 800 forintra nő.

A decembertől megvalósuló emelésnek köszönhetően a minimálbér és a garantált bérminimum összegéért dolgozó munkavállalók decemberi, 2024 január elején kézhez kapott fizetése több mint 40 ezer forinttal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

Nyitókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!