2018. március 19.,
hétfő, József, Bánk napja

Jeszenszky-jegyzet: "szó sincs rasszista utalásról"

2012. november 12., hétfő 09:41, frissítve: hétfő 12:10

Martonyi János szerint nincs rasszista utalás Jeszenszky Géza jegyzetében. A külügyminiszter a Hír TV Kontraszt című műsorában megvédte az oslói magyar nagykövetet.

Nincs rasszista utalás Jeszenszky Géza egyetemi jegyzetében – jelentette ki a Hír Televízió Kontraszt című műsorában a külügyminiszter. Martonyi János megvédte az oslói magyar nagykövetet, és hangsúlyozta: húszéves munkakapcsolat fűzi a volt külügyminiszterhez, aki ráadásul a kritizált sorokat nem diplomataként, hanem egyetemi tanárként jegyezte. Mint Martonyi János hangsúlyozta, a Külügyminisztérium semmilyen formában nem határolódott el Jeszenszky Gézától, az a bizonyos közlemény egyértelműen leszögezi, hogy „teljes a bizalmunk Jeszenszky Gézában”.

Ismét teljes fegyverzetben menetelnek a politikai korrektség képmutató katonái. A célpont és az áldozat ezúttal Jeszenszky Géza, hazánk oslói nagykövete – olvassa el a Magyar Nemzet vezércikkét.

Jeszenszky vitatott mondata

Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Az oslói nagykövet korábban a Hír TV Rájátszás cím műsorának azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. Azt is hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait.

Jeszenszky Géza november 5-i, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta. Szerinte a BCE nyilatkozata nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.

Kiálltak Jeszenszky mellett

Az eset után a Professzorok Batthyány Köre mellett Charles Gáti, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézete (SAIS) transzatlanti kapcsolatokat kutató központjának ügyvezető igazgatója és Deák István, a Columbia Egyetem professor emeritusa is kiállt Jeszenszky Géza mellett.

Forrás: Hír TV