2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Háború Ukrajnában 04:40

Belföld

Jelentősen csökkent a műtéti várólistákon lévő betegek száma

Az utóbbi években nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben, hatvan százalékkal csökkent hazánkban a műtéti várólistákon lévő betegek száma, és hamarabb megoperálják a betegeket. A legérezhetőbb a javulás a szürkehályogműtéteknél: 15 ország közül nálunk a második legrövidebb a várakozási idő. A kormány eddig 26 milliárd forint többletforrást biztosított a legrégebben várakozó betegek ellátására a leghosszabb várakozási idejű szolgáltatóknak.

Jelentősen, mintegy hatvan százalékkal csökkent a várólistán lévő betegek száma 2013 óta, amikortól a kormány bevezette a központi nyilvántartó rendszert – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Míg az indulásakor a különböző várólistákon 70 170-en szerepeltek, addig 2018 végén ez a szám 28 245-re csökkent.

Emlékezetes, az országos intézményi várólista-nyilvántartás bevezetése óta a kórházaknak egy országos online rendszerben kell jelenteniük a műtétre váró betegeket. Korábban nem volt egységes és kontrollálható kimutatás az intézményi várólistákról.

Az eredeti cél – a döntéshozók és a szakma egyetértésével – 2013-ban az volt, hogy a betegeknek nagyobb műtétek esetében se kelljen száznyolcvan napnál, a kisebb beavatkozásoknál pedig kilencven napnál többet várakozniuk – emlékeztetett az Emmi. Ezt már jóval sikerült túlteljesíteni: a leghosszabb várakozási idejű listák esetén is megfeleződött az az időtartam, ami a műtétre kiírás és a konkrét beavatkozás között ténylegesen eltelik, ezzel elértük az Európai Unió országainak átlagos szintjét – hívta fel a figyelmet a tárca.

A 2018-as országos adatok szerint a 13 nyilvántartásba vett várólistacsoportból hétnél egy hónapnál rövidebb az átlagos várakozás idő, és mindössze egy várólistán hosszabb kilencven napnál. A legkisebb átlagos érték nyolc nap, a legnagyobb 126 nap – közölte a minisztérium.

Bővebbe a Magyar Nemzet oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bennmaradt az élvonalban a Hertha BSC

A Hertha BSC bennmaradt a német labdarúgó-élvonalban, mivel idegenben 2-0-ra legyőzte a Hamburg csapatát az osztályozó hétfő esti visszavágóján.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!