2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Jelentősen csökkent a műtéti várólistákon lévő betegek száma

Az utóbbi években nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben, hatvan százalékkal csökkent hazánkban a műtéti várólistákon lévő betegek száma, és hamarabb megoperálják a betegeket. A legérezhetőbb a javulás a szürkehályogműtéteknél: 15 ország közül nálunk a második legrövidebb a várakozási idő. A kormány eddig 26 milliárd forint többletforrást biztosított a legrégebben várakozó betegek ellátására a leghosszabb várakozási idejű szolgáltatóknak.

  • Jelentősen csökkent a műtéti várólistákon lévő betegek száma

Jelentősen, mintegy hatvan százalékkal csökkent a várólistán lévő betegek száma 2013 óta, amikortól a kormány bevezette a központi nyilvántartó rendszert – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Míg az indulásakor a különböző várólistákon 70 170-en szerepeltek, addig 2018 végén ez a szám 28 245-re csökkent.

Emlékezetes, az országos intézményi várólista-nyilvántartás bevezetése óta a kórházaknak egy országos online rendszerben kell jelenteniük a műtétre váró betegeket. Korábban nem volt egységes és kontrollálható kimutatás az intézményi várólistákról.

Az eredeti cél – a döntéshozók és a szakma egyetértésével – 2013-ban az volt, hogy a betegeknek nagyobb műtétek esetében se kelljen száznyolcvan napnál, a kisebb beavatkozásoknál pedig kilencven napnál többet várakozniuk – emlékeztetett az Emmi. Ezt már jóval sikerült túlteljesíteni: a leghosszabb várakozási idejű listák esetén is megfeleződött az az időtartam, ami a műtétre kiírás és a konkrét beavatkozás között ténylegesen eltelik, ezzel elértük az Európai Unió országainak átlagos szintjét – hívta fel a figyelmet a tárca.

A 2018-as országos adatok szerint a 13 nyilvántartásba vett várólistacsoportból hétnél egy hónapnál rövidebb az átlagos várakozás idő, és mindössze egy várólistán hosszabb kilencven napnál. A legkisebb átlagos érték nyolc nap, a legnagyobb 126 nap – közölte a minisztérium.

Bővebbe a Magyar Nemzet oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!