2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Jelentős társadalmi támogatottság övezi a keleti vakcinák beszerzését

Fontos felidézni, hogy 2021-ben – Brüsszel előnytelen vakcinabeszerzési szerződései következtében – oltóanyaghiány alakult ki Európában, így nehéz helyzetbe kerültek azon tagállamok, amelyek kizárólag a „központi”, uniós beszerzésre alapozták a koronavírus-járvány visszaszorítása céljából alkalmazott oltási stratégiájukat.

  • Jelentős társadalmi támogatottság övezi a keleti vakcinák beszerzését

Annak érdekében, hogy Magyarország kiküszöbölhesse az említett nehézségeket, a gyógyszerészeti szakhatóság előbb az orosz Szputnyik V, majd a kínai Sinopharm-oltóanyag hazai engedélyezése mellett döntött. Ugyan a szóban forgó lépés előfeltétele volt annak, hogy mihamarabb újraindulhasson az élet és a gazdaság Magyarországon, Márki-Zay Péter mégis „népirtásnak” titulálta a Sinopharm-vakcina alkalmazását, továbbá elszámoltatást helyezett kilátásba ezzel összefüggésben. A Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok mit gondolnak az uniós szerződésekben szereplő vakcinák melletti, egyéb oltóanyagok hazai beszerzéséről.

Márki-Zay folytatja a baloldal oltásellenes kampányát

Márki-Zay Péter – folytatva a baloldal oltásellenes akcióit – kijelentette, hogy „komoly aggályok merülnek fel” a Sinopharm-oltóanyag kapcsán, nézete szerint „nem véletlen, hogy egyetlen európai uniós ország sem vett kínai vakcinát, nemhogy beadta volna a hatvan év felettieknek egy, a nem is tesztelt vakcinát”, valamint hozzátette, hogy „ez egyébként a népirtás kategóriája, és azt gondolom, ez az egyik legfontosabb téma, amiben elszámoltatás kell”. Nem szabad elfelejteni, hogy 2021 májusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta a Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását, amely jelzés volt a nemzeti szakhatóságoknak az oltóanyag biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan. A szóban forgó jóváhagyás nem tett különbséget a 18 éven felüli korosztályok között, vagyis a testület az idősebbek számára is engedélyezte a vakcina használatát. Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy az oltóanyagok hazai engedélyezéséért felelős Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei is az európai szabványok és előírások figyelembevételével látják el munkájukat, melynek során ugyanolyan pontossággal és igényességgel járnak el, mint nyugat-európai kollégáik.

A magyarok többsége egyetért a keleti oltóanyagok beszerzésével

Megállapítható, hogy a magyarok döntő többsége szükséges, helyes döntésnek látta a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinák „különutas” beszerzését a kormányzat által. A felmérés rávilágít, hogy a megkérdezettek 62 százaléka jó ötletnek tartja, hogy Magyarország a Brüsszel által lekötött vakcinák mellett más, keleti oltóanyagokat is beszerzett, ezzel szemben a 32 százalékuk úgy látja, hogy erre nem lett volna szükség.

Századvég

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!