2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Jelentés: 2022-ben magyar választók tömegének személyes adatai kerültek külföldre

Az adatvédelmi hatóság nemrég zárult vizsgálata szerint magyar választópolgárok tömegeinek személyes adatai kerültek külföldre a 2022-es választási kampány idején.

  • Jelentés: 2022-ben magyar választók tömegének személyes adatai kerültek külföldre

Az adatvédelmi hatóság nemrég lezárult vizsgálata, mely az NAIH honlapján elérhető, elárulja, hogy a Márki-Zay Pétert támogató hódmezővásárhelyi egyesület által megbízott cég egy osztrák magánszemélytől szerezte be a telefonos kampány során megszólított magyar emberek nevét és elérhetőségeit - írja a Magyar Nemzet. 

Botrányos ügy 

Elkészült a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jelentése a 2022. március 29-i tömeges kampány sms-küldéssel összefüggésben megvalósult adatkezeléssel kapcsolatban. A NAIH megállapította, hogy jogsértés történt, ugyanakkor mind a konkrét külföldi tömeges sms-küldő cégek, mind pedig a baloldal által megbízott lebonyolítók kapcsán további eljárásokat folytat. A jelentésben nincs arra utalás, hogy a két szál összekapcsolódna. Közel két év után tehát még mindig nem lehet tisztán látni a botrányos ügyben.

Emlékezetes, hogy száznál is több bejelentés érkezett az adatvédelmi hatósághoz a választások előtt az ellenzéket népszerűsítő sms-kampány ügyében. A bejelentők azt kifogásolták, hogy 2022. március 29-én kéretlen, politikai tartalmú sms-üzeneteket kaptak három telefonszámról a személyes használatukban lévő mobiltelefonszámra.

A NAIH hivatalból indított eljárást az ügyben. A kérdés az, hogy kik, milyen forrásból, milyen célokból és milyen jogalappal kezelték a nagy számú felhívott érintett telefonszám személyes adatát politikai célokból a 2022. tavaszi ellenzéki kampány során.

Az adatvédelmi hatóság a szerződéses láncolatok visszafejtésével, számos közvetítőn át jutott el az adatkezelésért felelős személyek azonosításáig. A panaszokban szereplő hívó telefonszámokat biztosító telefonszolgáltatókon, call centereken és köztes ügynökökön keresztül történt a tömeges politikai hívások lebonyolítása.

A Magyar Nemzet közlése szerint az eljárás folytatódik a Bajnai Gordon által vezetett DatAdat-csoport ügyeivel kapcsolatban is. Ezek a kérdések valószínűleg felkeltik az érdeklődést a most alakult Szuverenitásvédelmi Hivatalban, amit Lánczi Tamás vezet.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Fotó: Bajnai Gordon, MTI - Kovács Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!