2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Javul a szervátültetésre várók esélye

Egyszerűbben és gyorsabban juthatnak a jövőben donorhoz azok, akik szervátültetésre várnak. Magyarország csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervezetéhez. A megállapodással nyolc tagország közös várólistájára kerülnek fel a betegek.

„Akkor nézzünk egy vérnyomást, jó?” – a 63 éves Bachmann János három éve, hetente háromszor jár dialíziskezelésre. 2008-ban infarktust kapott. Utána leállt a veseműködése. Azt mondja, ha sikerül megfelelő donort találni, új életet kezdhetne.

Júliustól könnyebben találnak majd donort a szervátültetésre váróknak, miután a kormány megállapodást kötött az Eurotransplant nemzetközi szervezetével. A betegek így már nyolc ország közös várólistájára kerülnek fel.

– Ha valaki vesére vár, akkor mondjuk Magyarországon lehet, hogy egy olyan szervet kapna, amivel mondjuk 13 évig működik neki a veséje. Ha az Eurotransplanttól kapja a vesét, ami személyére van szabva őneki, tehát immunológiailag a legmegfelelőbb, akkor elképzelhető, hogy bőven húsz év felett fog működni ez az új vese – magyarázta Langer Róbert, a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója.

A kormány a nemzetközi szervezettel 2011-ben előzetes megállapodást kötött, már ez is javított a szervátültetések arányán.

– 2012-ben Magyarországon 364 szervet transzplantáltak, tehát majdnem mindennap egyet, szemben a megelőző évben regisztrált 305 esettel, ami közel 20 százalékos növekedést jelent – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Az egészségügyi államtitkár egészségpolitikai fordulatnak nevezte a csatlakozást, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervátültetés komoly etikai kérdés is.

Az Eurotransplant elnöke azt mondta, hazánk a csatlakozással bebizonyította, hogy egészségügyi ellátása biztonságosabb és jobb lett. Magyarország felvételéről egyhangúlag szavaztak a szervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!