2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Járvány Magyarországon: Harc a koronavírus ellen, terítéken az ellenzék

2020. május 2., szombat 20:55

Lezárult a védekezés első szakasza hazánkban - megmutatjuk az elmúlt hét legfontosabb koronavírussal kapcsolatos történéseit és azt is górcső alá vesszük, hogy a járványügyi helyzetben mit csinált, mondott és tett az ellenzék.

 

A hét eseményei:

Sikerült ellaposítani a járványgörbét, vidéken ezért május 4-től szigorú szabályok mellett ugyan, de újraindulhat az élet. Ez nem mondható el a fővárosról és a központi régióról, a fertőzöttek többsége ugyanis továbbra is itt van.

Ballag már a vén diák ... igaz, idén csak online. Sok végzős a képernyőn keresztül búcsúzott el iskolájától. Május negyedikén a feladatlapok mellett pedig maszk, gumikesztyű és fertőtlenített osztályterem várja az érettségizőket.

Vérplazma terápia: ez lehet az egyik fegyver a koronavírussal fertőzött betegeknél. Az első kezeléseket már el is kezdték, az eredmények pedig bíztatóak.

A gazdaságvédelmi akcióterv sem maradt ellenzéki kritika nélkül a parlamentben. A kormány szerint azonban a magyar emberek az elmúlt 10 évben bebizonyították, hogy nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni.

A teljes első adás:

Így viselkedett az ellenzék az elmúlt időszakban

A járvány megjelenése után az ellenzék még csak kereste a hangját. Így született meg a DK-s megmondóember, Vágó István posztja, melyben egyszerűen azt állította: a kormány célja, hogy kevesebb nyugdíjas legyen Magyarországon. Donáth Anna pedig azon sajnálkozott, hogy az első magyarországi beteg nem magyar állampolgár. Paksi párttársa viszont mit sem törődve a vírussal - Nápolyba utazott, majd hazatérve szó nélkül besétált a képviselő-testület ülésére.

Persze nem indult migránsozós kommunikáció és hiába kért összefogást Orbán Viktor az ellenzéktől. A parlamentben még azt a törvényt sem szavazták meg, amely a védekezés folytatásához szükséges felhatalmazást megadta volna a kormánynak. Helyette diktatúrát kiáltottak, Brüsszelig futottak, a Magyarországot lejárató kampány pedig odáig ment, hogy a CNN-ben kijelentették: a kormány még a parlament munkáját is beszüntette. A műsorvezetőt a külügyminiszter tette helyre.

Hogy vajon a spórolás miatt volt-e lejárt fertőtlenítőszer a Pesti úti idősek otthonában és, hogy miért nem volt orvos az intézményben, azt egyelőre nem tudni. A fővárosi fenntartású intézményben mindenesetre több szabálytalanságot is találtak a hatóságok. Az első gócpont itt alakult ki Budapesten - a fertőzöttek száma a 300-hoz közelít és eddig már 34-en hunytak el a járványban. Az egyik idős asszony fia arról mesélt, hogy az önkormányzati választások után változott meg minden az otthonban.

Mohács polgármestere ellen közveszéllyel való fenyegetés miatt indult eljárás, Szabó Tímea a határon túli magyarokat támadta, az MSZP-s Harangozó Tamás pedig az Emmi munkatársait anyázta. Botrányokból nem volt hiány.

A teljes második adás:

HírTV