2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Jakab Ferenc: Most nem a pezsgőbontás, hanem a felkészülés ideje van

A kormány időben meghozott és jó döntései nagyban segítették, hogy a járvány hazánkra csak ilyen csekélyet tudott „ütni”, és a kabinet mögött ott állt a szakma - mondta el a Magyar Hírlapnak Jakab Ferenc virológus.

  • Jakab Ferenc: Most nem a pezsgőbontás, hanem a felkészülés ideje van

Huszonnégy órában dolgozunk azért, hogy minél hamarabb legyőzhessük a koronavírust – mondta el a lapnak Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Szentágothai János Kutatóközpont tudományos igazgatója, a Természettudományi Kar tudományos dékánhelyettese. Beszélt arról is: világszerte a kutatások nyolcvan százalékáról tudható, milyen fázisban tart, csapatuk az elért eredmények azonnali megosztásában hisz.

– Van reális esély arra, hogy bárhol – akár idehaza – még idén rábukkanjanak a koronavírus ellenszerére?

– Alapvetően itthon sem zárható ki, de külföldön azért nagyobb rá az esély. A világban rengeteg vakcinafejlesztési projekt fut. Ezek egy részéről, úgy nyolcvan százalékáról tudható, milyen fázisban van. Igazán nem is az a kérdés, hogy mondjuk novemberre meglesz-e a vakcina vagy sem, hanem az, hogy elérhető lesz-e a recept vagy sem. Ha például Amerikában vagy Kínában megtalálják, de bármilyen okból nem hozzák nyilvánosságra, akkor azzal „nem leszünk beljebb”. Hiszen érthető okokból elsőként mindenki a saját lakosságát akarja majd vele ellátni. Más kérdés, hogy ha nyilvánossá teszik, és bárki gyárthatja, melyik állam tudja majd ipari méretekben elkészíteni. Mindezen túl úgy vélem, hogy az üzemszerű munka csak jövőre, durván egy esztendő múlva indulhat be, s csak ennek nyomán lehet majd hozzáférhetővé tenni a vakcinát.

– Egyes „szakértők” már a leendő oltás árát is belőtték. Mennyire reálisak az itt-ott felreppenő számok?

– Bár természetszerűen nem ismerhetek minden kutatást, azonban szerintem teljességgel alaptalan most számokkal bűvészkedni. Egy nem létező termékről beszélünk, amiről azt sem sejtjük, ki és hol fogja valamilyen mennyiségben kibocsátani. Ugyan melyikünk képes e feltételek mentén a jövőbe látni, árcédulát írni?

– Önök az első pillanattól a frontvonalban állnak. Hol tartanak most a hazai víruskutatások?

– A tevékenységünk alapvetően három irányban bontakozott ki. Egyrészt a már a patikákban szabadon kapható, engedélyezett és reményt keltő hatóanyagokat kezdtük vizsgálni. Ehhez szorosan kapcsolódik a saját kutatóink által szintetizált szerek ellenőrzése. Ezek folyamatban vannak. Számos, több mint kétszáz hatóanyagot kaptunk, s ezeket egyesével kell vizsgálni, akár úgy is, hogy a betegség melyik szakaszában lehetne őket alkalmazni. Ez nem hétköznapi folyamat, tekintélyes laboratóriumi hátteret és precíz szaktudást igénylő munka. Van két-három nagyon ígéretes szer, de felelősen nyilatkozni, azaz neveket bedobni a köztudatba csak az alaposabb kutatások nyomán szabad.

– A laikusok hogyan képzeljék, mennyi időt rabol el egy-egy ismert, a patikákban árult gyógyszer utólagos ellenőrzése?

– A szükséges idő változó, jellemzően két-három napot lehet számolni. Az új, ismeretlen szerek tekintetében pedig hónapokra, akár évekre kell gondolni.

– Visszakanyarodva a munkájukra, mi volt a második irány?

– A vírus genetikai vizsgálata, ebbe az örökítőanyagától kezdve a hatásmechanizmusáig, az országban történő cirkulációjától a terjedési dinamizmusáig mindent bele lehet és kell érteni. Ezek ismerete együttesen elengedhetetlenül szükséges, hiszen ha megváltozik a kórokozó genomja, az a gyógyszerfejlesztés kilátásait és irányait is döntően befolyásolhatja. Naprakésznek kell lennünk azért, hogy minél hamarabb jó választ tudjunk adni a mindannyiunkat fenyegető veszélyre.

– És a harmadik szegmens?

– A molekuláris virológiai alapkutatások, amelyek például a vírus és a sejtek közötti kapcsolatot tárják fel, vagy a vírus sejten belüli molekuláris mechanizmusait, vagy akár a sejt molekuláris szintű válaszait a vírusfertőzésre.

– Hogy áll az oly sokat emlegetett nemzetközi együttműködés?

– Amint korábban említettem, a kutatások nyolcvan százalékáról tudható, milyen fázisban tart. Mi sem a titkolózásban hiszünk, hanem a nyilvánosságban, az elért eredmények azonnali megosztásában vagyunk érdekeltek. A Twitter újabban olyan, mint valami nagy, tudományos közösségi tér, ahol az érdeklődő kutató naprakész adatokkal ismerkedhet meg, és ez megnyugvással tölti el az embert, legyen az kutató vagy laikus. Ugyanakkor a miniszterelnök által márciusban felállított virológiai kutatócsoporthoz sem csatlakozott idehaza minden intézmény vagy kutatóhely.

A teljes interjú ITT olvasható.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!