2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Itt vannak a számok: ennyien voltak a Békemeneten

Ahogy arról a hirtv.hu is több cikkben beszámolt, szombaton a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Békemenetet szervezett Budapestre, immáron tizedik alkalommal. Az esemény nem csak a jubileum miatt marad emlékezetes, hanem azért is, mert vitán felül nagy tömeg vett részt rajta.

  • Itt vannak a számok: ennyien voltak a Békemeneten

Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, a nagyjából öt órán át tartó Békemenet még be sem fejeződött, a számháború rögtön kitört. A megmozdulással és a kormánnyal nem szimpatizáló oldal egyrészt számtalan próbálkozást tett, hogy kisebbítse, eljelentéktelenítse a történteket. 

Közben a korábbi tömegrendezvények esetén tapasztalt aktív létszámbecslések elmaradtak a sajtóban, a Telex vagy a 444, ahogy a Hvg, a 24.hu vagy a Partizán sem jelentkezett erről szóló önálló anyaggal. (Arról viszont igen, hogy a Békemenet nyomán helyenként saras és kopott lett a fű a Margit-szigeten). Legfeljebb annyit jegyeztek meg, hogy sokan voltak, és hogy a tömeg jelentős volt.

Ezzel szemben a kormánypárti kommunikáció egyértelműen több százezres tömegről beszél és arról, hogy példátlan Békemenetnek lehetett tanúja Európa. Vagyis homlokegyenest széttartó a kommunikáció, aki pedig szeretne eligazodni, annak nincs könnyű dolga, hogy egzakt információhoz jusson.

Szerencsére azonban rendelkezésre állnak a szükséges bizonyítékok ahhoz, hogy el lehessen dönteni, melyik oldalnak van igaza. A Békemenet lefolyása ugyanis gondosan dokumentált fotókon és videókon egyaránt, és már ezek alapján is kijelenthető, hogy 

finoman szólva is súlyos tévedés azt állítani,

hogy legfeljebb csak pár tízezres létszám gyűlt össze vagy azt bizonygatni, hogy ez volt minden idők legkisebb érdeklődést kiváltó Békemenete.

Ha a felvételek nem lennének önmagában elegendők ahhoz, hogy erről bárkit meggyőzzenek, érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy egy órán keresztül vonult el a Békemenet a parlament előtt.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a Békemenet korántsem csak a rakpartokon vonulókból állt. Tömeg gyűlt össze 

  • a Jászai Mari téren,
  • a Margit hídon,
  • ahogy az id. Antall József rakpart fölötti részen csaknem teljes hosszában a Széchenyi térig,
  • és a vonulást kihagyva elve sokan rögtön a Margitszigetre mentek.

Éppen ezért a mozgása közben kifejezetten nehezen lehetett megbecsülni, hányan voltak benne és csatlakoztak közben a Békemenethez. Ehhez képest könnyebb szituációt jelent a tömeg nagyságának megállapítására, amikor a Békemenet befutott a Margitszigeten az Alsó-nagyrétre, amelyet ha változó sűrűségben is, de teljes egészében megtöltött. 

A területet éppen ezért érdemes két részre bontani. A miniszterelnöki színpadtól (a mögötte szabadon hagyott szűk sávot nem vettük bele a számításba) nagyjából a Három platánig kifejezetten zsúfolt, már-már áthatolhatatlan volt. Ez körülbelül egy 40-60 ezer négyzetméteres részt jelen, amelyen a VG.hu becslései szerint legalább 120-180 ezer ember gyűlhetett össze. Ezt követően következett egy mintegy 10 ezer négyzetméteres szakasz, amely már szellősebb, átjárható volt, így itt körülbelül még 20-30 ezren lehettek. Vagyis az Alsó-nagyréten konzervatív becslés szerint is 150-200 ezer fő nagy valószínűséggel jelen volt egy időben.

De még ez sem a teljes Békemenet, hiszen Orbán Viktor beszédére folyamatosan hömpölygött a tömeg, másrészt a jó hangosítás lehetővé tette, hogy sokan az Alsó-nagyréten kívül álljanak meg vagy táborozzanak le és onnan kövessék az eseményeket. Őket is beleszámolva nem elrugaszkodott az a számítás, hogy 

2024. június 1-jén a Békemenet 200-300 ezer embert biztosan megmozgatott,

ezzel pedig valóban kiemelkedő politikai rendezvénynek mondható európai összevetésben is. 

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kemény civódás indult meg a pécsi baloldali pártok között

Kemény civódás indult meg a pécsi baloldali pártok között

A cikk szerint a törés akkor következett be, amikor 2021-ben 12 pontos ultimátumot küldtek Péterffy Attila polgármesternek a saját koalíciós társai, és az MSZP-s körök hatalmi törekvéseit, valamint a demokratikus működést kérték rajta számon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!