2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Itt okozhatja a legnagyobb gondot a kötelező nyugdíjazás

A szakképzésben, a zeneoktatásban és alsó tagozaton okozhatja a legnagyobb gondot a pedagógusok kötelező nyugdíjazása. Egy hónap múlva az is kiderül, hogy szeptembertől melyik iskolákban várható szaktanárhiány. Az egészségügyben az érintett dolgozók csaknem fele kérte a továbbfoglalkoztatást.

A kötelező nyugdíjazás 3700 pedagógust érint. Az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ összesítése szerint 450-nél több szakoktató, közel 380-an zenetanár, 140 tanító és közel ennyi szakképző tanár van köztük. A matematika és a fizika szakos tanárok száma pedig meghaladja a százat. Az érintett pedagógusok közül 830-an szeretnének tovább tanítani, amire az engedélyt a kormány adja meg. „Az egész országnak az a célja, hogy a tanítás rendben történjék, hogy ne maradjon ellátatlanul feladat, és hogy szakos tanárok tartsák az órákat. Ezért különös hangsúllyal támogattuk azokat a kérelmeket, ahol nehezen pótolható a szakértelem. Ilyen például a természettudományos szakoknál, hangszeres zenetanároknál, testnevelő tanároknál és szakoktatóknál, a szakképzésnél” – szögezte le Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár.

Arról egy hónap múlva várható adat, hogy szeptembertől lesz-e olyan iskola, ahol hiányzik majd egy-egy szaktanár.


Áramlanak a mentesítési kérelmek

Az egészségügyben 6000 dolgozót érint a nyugdíjazás, az államtitkárságra folyamatosan érkeznek a mentesítési kérelmek. „2700 mentesítési kérelem érkezett hozzánk. Ebből 2 ezer személyhez kötődő, 700 pedig a státusz megtartásához” – fogalmazott Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.   

A kérelmek leadásának nincs jogvesztő határideje. Ha egy orvos vagy szakdolgozó betölti a 62 évet, automatikusan kérvényezheti a továbbfoglalkoztatást. A megszűnő státuszokat minden esetben be kell tölteni, mondta a Hír Televízió Kontraszt című műsorában az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós hozzátette: nem csökken a jövedelmük azoknak, akik a pályán maradnak a nyugdíjkorhatár betöltése után. A kormány április közepére dolgozza ki az ágazat egészét érintő bérrendezési javaslatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!