2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Isten jobb, az Ördög baloldali?

A református egyház megfegyelmezéséről volt szó a mai Ősök terében. A kommunista hatalomátvételhez az egyházak megtörése elengedheteten volt. Ebben a folyamatban elsőként került sor a református közösség megtörésére, már 1948-ban, amikor hitvalló vezetőiket eltávolítják, és a hatalommal kompromisszumokat kötni képes vezetőket választanak.

  • Isten jobb, az Ördög baloldali?

A református egyház belső természetéből adódóan a hivatalos vezetés lecserélése nem volt olyan nehéz, mint a katolikus egyház esetében. Épp ezért nagyon hamar megalakult a református egyházon belül a hatalmat kiszolgáló püspöki réteg, az egyházvezetés egyre jobban elválik az egyház tömegeitől. Ez a helyzet 1956 után még keserűbben élt az egyháziak szívében. – ismertette az alaphelyzetet Kis Réka, az MTA tudományos munkatársa.

Vincze Gábor az Emlékpont egyháztörténésze rámutatott, hogy Rákosiék kezdetektől eltérő ódon kezelték a protestáns felekezeteket, és a katolikus egyházat, emiatt is fordulhatott elő az, hogy a katolikus egyházzal kötött szerződésekre jó 2-3 évvel később került sor, mint a protestáns egyházakkal kötött megegyezésekre. A "klerikális reakció" arcát Mindszenty szolgáltatta, a protestáns egyházak a kommunisták szemében tehát "jófiúknak" voltak ravasz módon beállítva.

Ravasz László eltávolítása, és a kommunista párttag, Péter János kinevezésének gyorsasága a református egyház presbiteriánus szervezete révén is jóval könnyebb volt, mint a katolikus egyház ellenállásának megtörése. Bereczky Albert püspök a diktatúra kiépülésével párhuzamosan a passzív elfogadás politikájából az aktív együttműködésébe váltott. Mindezzel párhuzamosan az egyházakon belül baloldali megújhodási és lelkiségi mozgalmak is szárnyra kapnak a szociális érzékenység mentén. Vannak akik emiatt a pár karjaiba hullanak, mások belső ellenzékiségbe váltanak.

A folyamatot természetesen 1951 májusában tetőzi be az Állami Egyházügyi Hivatal létrehozása, amely jó időre szigorú keretek közé helyezi az egyházak mozgásterét. A protestáns egyházak, mint nemzeti egyházak a nemzeti sorskérdések iránt mindig is fogékonyabbak voltak, a nacionalizmus vádjával mindig könnyebb volt megbélyegezni őket. 1951-ben sorra indulnak a koncepciós perek is, ezek közül a református egyházat az úgynevezett KIE-per sujtotta, mely később a többi egyházi koncepciós eljárás mintájává lett. A protestánsok a Mindszenty, Grősz perekhez hasonló nagy eljárásokat megússzák ugyan, de az egyházi élet korlátozott szabadsága csak 1958-tól válik lehetővé. A húzd meg- ereszd meg a rendszerváltásig folyamatos. 1956 kapcsán is kivégeztek egyházi személyeket, 1958-ban lett mártírrá Gulyás Lajos lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!