2020. január 17.,
péntek, Antal, Antónia napja

Ismét gyerekeket próbáltak Nyugat-Európába csempészni

2019. augusztus 15., csütörtök 18:22

Hamis papírokkal akartak gyerekeket csempészni Nyugat-Európába Budapesten keresztül. Egy iraki férfit és egy szír nőt fogtak el a rendőrök a budapesti repülőtéren. Embercsempészéssel és közokirat-hamisítással gyanúsítják őket.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezett kedden késő este egy iraki férfi és egy szír nő Athénből. A két felnőttel négy kiskorú gyerek is utazott. Az ellenőrzés közben kiderült: a gyerekek más nevére kiállított útlevéllel utaztak.

"A rendőrök ellenőrzésük során megállapították, hogy a gyermekeknek más nevére kiállított útlevelük van, ezért a férfit és a nőt előállították, majd embercsempészés és közokirat-hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették őket"

- mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Gál Kristóf.

A rendőrök azt is kiderítették: a 49 éves férfivel utazó 10 éves afgán és 9 éves iraki kisfiút Ausztriában akarták átadni rokonaiknak, a 28 éves nő pedig hat és négy éves kislányát akarta egy osztrák városba eljuttatni. A két felnőtt ügyében akár napokon belül is ítélet születhet.

"A nyomozó-hatóság javasolta a budapesti XVIII. és XIX. kerületi ügyészségnek a gyorsított eljárás lefolytatását. A kerületi ügyészség megvizsgálta az iratokat, és az ügyet alkalmasnak tartja gyorsított eljárás lefolytatására, megtette a szükséges intézkedéséket a két terhelt bírósági elé állítására"

- nyilatkozta a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Rab Ferenc.

A gyerekek elhelyezéséről a hatóságok gondoskodtak, amíg nem születik döntés a sorsukról, életkoruknak megfelelő ellátást biztosítanak számukra.

Nem ez volt az első eset. Júniusban több alkalommal is próbáltak gyermekeket más útlevelével átcsempészni az országon. A kiskorúakat ebben az esetben gyermekotthonban helyezik el, sorsukról idegenrendészeti eljárás keretében döntenek majd. 

HírTV