2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

ISIS terroristát fogtak el Ferihegyen

Hír TV

2019. március 22., péntek 14:35, frissítve: péntek 16:52

Az Iszlám Állam egyik tagját vette őrizetbe és hallgatja ki gyanúsítottként a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. A 27 éves férfit tavaly a Liszt Ferenc reptéren ellenőrizték, hamis papírjai voltak.

Egy nő is vele volt, embercsempészés miatt felfüggesztett börtönt kapott. A terroristát 3 évre kiutasították az országból és Görögországba toloncolták volna ki. Azt követően derült ki a szír állampolgárról, hogy 2016 óta az ISIS tagja. A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy lefejezéses kivégzésekben, személyesen vett részt. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tesz a gyanúsított letartóztatására.

Közben iszlamista indíttatású terrortámadás előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek 11 embert pénteken Németországban. Német hírportálok beszámolói szerint a gyanúsítottakat egy kora reggel kezdődött nagyszabású rendőri műveletben fogták el Hessen és Rajna-vidék Pfalz tartományban. A Hessen tartományi bűnügyi hivatal irányításával végrehajtott razziában mintegy kétszáz rendőr vett részt, köztük terrorelhárítók. 

A gyanúsítottak a szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus hívei, a hatóságok feltételezése szerint lőfegyverekkel és egy nehéz járművel akartak merényletet végrehajtani, céljuk az volt, hogy kioltsák minél több hitetlennek tartott, nem muszlim vallású ember életét.