2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az ezüstcsapat és a '38-as világbajnoki döntő 03:00

Belföld

Inog a venezuelai diktátor egyeduralma

Fogy a levegő a venezuelai elnök körül. Nicolas Madurót már nemcsak az ellenzék, de a szomszédos országok sem ismerik el államfőként, és Donald Trump is azt fontolgatja, hogy beavatkozik a venezuelai belpolitikai folyamatokba. Moszkva aggasztónak nevezte a fejleményeket.

  • Inog a venezuelai diktátor egyeduralma

A venezuelai ellenzék új arca. Juan Guaidót január elején választották meg a caracasi kongresszus élére - de valódi hatalma nincsen, mivel Nicolas Maduro elnök az ellenzéki többségű törvényhozást megkerülve kormányozza az országot.

A kongresszus cserébe a tavaly tavaszi elnökválasztás eredményét nem ismeri el, ahogy a nemzetközi közösség jelentős része, köztük Venezuela dél-amerikai szomszédai sem. Az államfő-választáson indulni akaró rivális jelölteket kizárták, egy részüket börtönbe is zárták - az ellenzék ezért bojkottálta a voksolást. A múlt héten újabb 6 éves elnöki ciklusát megkezdő Madurót politikai ellenfelei bitorlónak nevezik, és megbuktatnák.

Most Maduro vállán van az elnöki szalag. De valóban ő az elnök? Maduro illegálisan tette le a hivatali esküt. Valóban ő az elnök? Maduro csak bitorolja a hatalmat. Ő lenne a vezető? Kit ismer el a világ elnökként? Kit ismer el az alkotmány? Minden képességünket latba vetjük, és megszerezzük a kellő támogatást, hogy úgy intézzük ezt el, ahogy kell– nyilatkozta Juan Guadió a venezuelai nemzetgyűlés elnöke. 

Guaidót támogatja a hadsereg egy része is, Peruba dezertált venezuelai katonák egy csoportja már nyíltan puccsra szólítja a többi egyenruhást.

Felszólítjuk a nemzeti hadsereg minden tagját, férfiakat és nőket, parancsnokokat és alárendelteket, a szülőhaza minden katonáját, hogy ne maradjanak a barakkokban, ne hagyják, hogy ezek a bűnözők kihasználják őket. Helyre kell állítanunk az alkotmányt, addig nem nyugszunk, amíg fel nem szabadítottuk az hazánkat– mondta Josue Hidalgo venezuelai katona. 

A Nicolas Maduro elleni puccs gondolata egy ideig az Egyesült Államokat is foglalkoztatta: a New York Times beszámolója alapján washingtoni kormány-tisztviselők 2017-ben többször is egyeztettek titokban a hadsereg lázadóinak vezetőivel, de Donald Trump végül letett arról, hogy beavatkozzon a venezuelai belpolitikába.

A CNN értesülései szerint az amerikai elnök most azt fontolgatja, hogy Guaidót ismerje el legitim venezuelai államfőnek. A dél-amerikai országgal szövetséges moszkvai vezetés aggasztónak tartja a fejleményeket.

Hallottunk arról, hogy engedélyeznék a katonai beavatkozást Venezuelában, hogy az Egyesült Államok nem Nicolas Madurót, hanem a parlament vezetőjét ismerné el elnökként. Ez mind nagyon aggasztó, és megmutatja, hogy az Egyesült Államok hozzáállásának még mindig az az alapja, hogy aláássa a neki nem tetsző kormányokat, Latin-Amerikában és más régiókban– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

De nemcsak az Egyesült Államok látná szívesen Maduro bukását: a Dél-Amerika két legnagyobb országát irányító brazil és argentin elnök is egyetért abban, hogy Venezuelának változásra van szüksége.

Mindkettőnket aggaszta a venezuelaiak sorsa. Megerősítjük, hogy elítéljük Nicolas Maduro diktatúráját. Nem fogadjuk el ezt a demokrácia-paródiát– jelentette ki Mauricio Macri az argentin államfő a találkozón. A brazil elnök pedig nemrég hivatalosan is Juan Guaidót ismerte el Venezuela legitim vezetőjeként. Nicolas Maduro erre reagálva a modern kor Hitlerének nevezte Jair Bolsonarót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!