2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Inog a venezuelai diktátor egyeduralma

Fogy a levegő a venezuelai elnök körül. Nicolas Madurót már nemcsak az ellenzék, de a szomszédos országok sem ismerik el államfőként, és Donald Trump is azt fontolgatja, hogy beavatkozik a venezuelai belpolitikai folyamatokba. Moszkva aggasztónak nevezte a fejleményeket.

  • Inog a venezuelai diktátor egyeduralma

A venezuelai ellenzék új arca. Juan Guaidót január elején választották meg a caracasi kongresszus élére - de valódi hatalma nincsen, mivel Nicolas Maduro elnök az ellenzéki többségű törvényhozást megkerülve kormányozza az országot.

A kongresszus cserébe a tavaly tavaszi elnökválasztás eredményét nem ismeri el, ahogy a nemzetközi közösség jelentős része, köztük Venezuela dél-amerikai szomszédai sem. Az államfő-választáson indulni akaró rivális jelölteket kizárták, egy részüket börtönbe is zárták - az ellenzék ezért bojkottálta a voksolást. A múlt héten újabb 6 éves elnöki ciklusát megkezdő Madurót politikai ellenfelei bitorlónak nevezik, és megbuktatnák.

Most Maduro vállán van az elnöki szalag. De valóban ő az elnök? Maduro illegálisan tette le a hivatali esküt. Valóban ő az elnök? Maduro csak bitorolja a hatalmat. Ő lenne a vezető? Kit ismer el a világ elnökként? Kit ismer el az alkotmány? Minden képességünket latba vetjük, és megszerezzük a kellő támogatást, hogy úgy intézzük ezt el, ahogy kell– nyilatkozta Juan Guadió a venezuelai nemzetgyűlés elnöke. 

Guaidót támogatja a hadsereg egy része is, Peruba dezertált venezuelai katonák egy csoportja már nyíltan puccsra szólítja a többi egyenruhást.

Felszólítjuk a nemzeti hadsereg minden tagját, férfiakat és nőket, parancsnokokat és alárendelteket, a szülőhaza minden katonáját, hogy ne maradjanak a barakkokban, ne hagyják, hogy ezek a bűnözők kihasználják őket. Helyre kell állítanunk az alkotmányt, addig nem nyugszunk, amíg fel nem szabadítottuk az hazánkat– mondta Josue Hidalgo venezuelai katona. 

A Nicolas Maduro elleni puccs gondolata egy ideig az Egyesült Államokat is foglalkoztatta: a New York Times beszámolója alapján washingtoni kormány-tisztviselők 2017-ben többször is egyeztettek titokban a hadsereg lázadóinak vezetőivel, de Donald Trump végül letett arról, hogy beavatkozzon a venezuelai belpolitikába.

A CNN értesülései szerint az amerikai elnök most azt fontolgatja, hogy Guaidót ismerje el legitim venezuelai államfőnek. A dél-amerikai országgal szövetséges moszkvai vezetés aggasztónak tartja a fejleményeket.

Hallottunk arról, hogy engedélyeznék a katonai beavatkozást Venezuelában, hogy az Egyesült Államok nem Nicolas Madurót, hanem a parlament vezetőjét ismerné el elnökként. Ez mind nagyon aggasztó, és megmutatja, hogy az Egyesült Államok hozzáállásának még mindig az az alapja, hogy aláássa a neki nem tetsző kormányokat, Latin-Amerikában és más régiókban– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

De nemcsak az Egyesült Államok látná szívesen Maduro bukását: a Dél-Amerika két legnagyobb országát irányító brazil és argentin elnök is egyetért abban, hogy Venezuelának változásra van szüksége.

Mindkettőnket aggaszta a venezuelaiak sorsa. Megerősítjük, hogy elítéljük Nicolas Maduro diktatúráját. Nem fogadjuk el ezt a demokrácia-paródiát– jelentette ki Mauricio Macri az argentin államfő a találkozón. A brazil elnök pedig nemrég hivatalosan is Juan Guaidót ismerte el Venezuela legitim vezetőjeként. Nicolas Maduro erre reagálva a modern kor Hitlerének nevezte Jair Bolsonarót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!