2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Belföld

Ingyenessé tennék a kéményseprést

Tönkretenné a kéményseprő cégeket a kormány, ha életbe lépne a napokban megjelent törvénymódosítás a szakmai szervezetek szerint. A javaslat novembertől ingyenessé tenné a lakosság számára a kéményseprést, ezzel együtt a feladatot a katasztrófavédelem hatáskörébe utalná. A kéményseprő vállalkozásoknak így csak a közületek épületei maradnának. Lehetőségként felmerül az is, hogy a katasztrófadelem állományba vegye a lakossági szolgáltatást végző kéményseprőket, ez azonban egyelőre nem szerepel a jogszabályban.

A Budapesttől 25 kilométerre fekvő Pilisjászfaluban körülbelül félezer kéményt kell a háztartásokban ellenőriznie a kéményseprőknek évente legalább egyszer. „Az önkormányzat jelen pillanatban az ellátásért felelős, a Magyar Kémény Kft.-vel szervezzük meg a kéményseprő-ipari szolgáltatást. Jelen pillanatban én azt gondolom, hogy meg vagyunk elégedve, a cég munkatársai, akik kijárnak, abszolút segítőkészek, normálisan állnak a dologhoz. Részünkről egyelőre fennforgás nem volt tapasztalható” – közölte Bányai József, Pilisjászfalu fideszes polgármestere.

Egy, a héten közzétett törvénymódosító javaslat alapján azonban a kormány novembertől a lakossági kéményseprés feladatát a helyhatóságoktól elvenné, és a katasztrófavédelem hatáskörébe utalná. Ezzel együtt ingyenessé is tenné a szolgáltatást. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere támogatja a változtatást. „Egy biztonságot teremt az állam azzal, hogy a katasztrófavédelem fogja végezni a lakossági kéményseprést. Ez azzal is fog járni – a hírek szerint –, hogy ingyenes lesz a lakosságnak a kéményseprési szolgáltatás, de az is hallható, mert másként el nem tudom képzelni ezt a szolgáltatást, hogy a jelenlegi kéményseprőket állományba át fogja venni a katasztrófavédelem, hiszen a munkát függetlenül attól, hogy hol végzik, valakinek végezni kell” – nyilatkozta Szita Károly.

A szakmai szervezetek szerint azonban ha életbe lép az új szabályozás, a kéményseprőcégek tönkremennek. Számukra ugyanis ezután csak a közületek és a vállalatok épületei maradnának. A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége azt nem kifogásolja, hogy az állam finanszírozza a lakossági kéményseprést, de szerintük a munkát továbbra is az eddigi cégeknek kellene végezni. A szövetség elnöke nem látja a biztosítékot a jogszabálytervezetben arra sem, hogy a kéményseprők a jövőben végezhetik-e közalkalmazottként a munkájukat.

„Az, hogy most ezek az alkalmazottak vagy vállalkozók munkajogi szempontból átkerülnek esetleg a katasztrófavédelemhez alkalmazásba, elvileg megoldható valamilyen szinten; bár kérdés, hogy felvállalja-e mindenki ezt az új struktúrát, és hajlandó-e munkaviszonyt létesíteni ennél az új felállásnál. Az más kérdés, hogy a jogszabály erre semmiféle utalást nem tesz. Hogy esetleg így gondolná a katasztrófavédelem megoldani... a katasztrófavédelemnek jelenleg sem szakembere, sem felszerelése nincs ehhez a tevékenységhez” – mondta a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

A katasztrófavédelemnek egyébként már több mint két éve hatósági felügyeleti jogköre van a kéményseprőcégek fölött. Sőt: amennyiben egy településen nem tudják biztosítani a szolgáltatást, a katasztrófavédelem jelöl ki a feladat ellátására egy másik vállalkozást.

Eddig a magánházak tulajdonosai évente összesen 6 milliárd forintot költöttek kéményseprésre. A szolgáltatást novembertől ingyenessé tévő törvénytervezethez a Belügyminisztérium január végéig várja a kiegészítő javaslatokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Koránt égettek Malmőben

Koránt égettek Malmőben

Egy férfi és egy nő pénteken elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben, a történtekről a sajtóban helyszíni videofelvételeket is közzétettek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!