2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Nem függesztik fel Goodfriend diplomáciai mentességét

Nem függeszti fel André Goodfriend amerikai ügyvivő diplomáciai mentességét az amerikai külügyminisztérium. A diplomata ellen így nem indulhat büntetőeljárás Magyarországon, ezért arra sem derül fény, milyen bizonyítékok alapján vádaskodott korábban. Goodfriend többször beszélt arról, hogy magyar állampolgárokat, így az adóhatóság elnökét is kitiltották az Egyesült Államokból korrupciós cselekmények miatt.

Most már biztosan nem derül ki, milyen bizonyítékok alapján állította azt André Goodfriend, hogy a NAV elnöke is érintett korrupciós bűncselekményekben. Szerdán kapta ugyanis kézhez a külügyminisztérium John Kerry válaszlevelét, amelyben az áll: az Egyesült Államok nem vonja vissza a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét. A levelet maga Goodfriend kézbesítette.

„Mi ezt az ügyet a mai nappal lezártnak tekintjük. Minden olyan jogi lépésre sort kerítettünk, minden olyan jogi lelhetőséget kimerítettünk, ami azt szolgálta, hogy ez az ügy rendeződjön, azon a jogállami módon, ahogyan nekünk meggyőződésünk szerint rendeződnie kellett volna. Tehát az amerikai fél vagy elénk tárja a bizonyítékokat, vagy pedig a független magyar bíróság előtt ismerteti azokat” – nyilatkozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Még tavaly decemberben indítványozta az ügyészség André Goodfriend mentességének felfüggesztését azután, hogy Vida Ildikó feljelentést tett rágalmazásért. Goodfriend többször beszélt arról, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztották az Egyesült Államokba való belépés jogától korrupciós cselekmények miatt. A mentesség visszavonása lehetőséget adott volna Goodfriendnek arra, hogy független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt kijelentéseiért.

Az amerikai döntés miatt azonban a diplomata ellen végül nem indulhat Magyarországon büntetőeljárás.

„Nem tartom túl bátor levélnek, amit küldtek az Egyesült Államokból.” Vida Ildikó ügyvédje szerint Goodfriend nem mondott igazat, amikor korrupciós bűncselekményekkel vádolta meg a NAV elnökét. Futó Barnabás szerint erre utal az amerikai külügyminiszter válaszlevele. „Ez pedig alátámasztja azt az álláspontunkat, hogy az ideiglenes ügyvivő által megtett rágalmazó kijelentések nem felelnek meg a valóságnak, hiszen ha igazak lennének, állna a bíróság elé és a büntetőeljárás elé. Egyértelmű, hogy saját magát minősíti ezzel” – nyilatkozta Futó Barnabás ügyvéd.

A hírekre egyébként általában gyorsan reagáló André Goodfriend egyelőre egyik közösségi oldalon sem kommentálta az amerikai külügyminiszter levelét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!