2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Indiában is fellépnek az NGO-k ellen

Több nemzetközi civil szervezet szerint a Narendra Modi indiai miniszterelnök vezette Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) el akarja lehetetleníteni indiai fiókirodáikat, és helyettük a hindu nacionalizmust zászlajára tűző párt a vele rokonszenvező belföldi szervezeteket támogatja - jelentették hírügynökségek szerdán.

  • Indiában is fellépnek az NGO-k ellen

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezetnek, amely már többször felhívta a figyelmet az ország súlyos környezetvédelmi problémáira, ebben a hónapban már két indiai fiókját kellett bezárnia, több dolgozójától pedig pénzügyi problémák miatt megvált.

Hasonló leépítéseket hajtott végre az Amnesty International (AI) nemzetközi civil szervezet is a dél-ázsiai országban: decemberben 68 embernek mondott fel. Ezzel elvesztette indiai munkatársainak 30 százalékát. A felmondásokra az után került sor, hogy az indiai adóhatóság házkutatást tartott az AI bengalurui irodájában és befagyasztotta a szervezet bankszámláit.

Az AI korábban a szabadságjogok csorbításával és prominens kritikusainak bebörtönzésével vádolta Modi kormányát. Az indiai adóhatóság mindkét szervezetet azzal vádolta meg, hogy illegálisan fogadtak el külföldi pénzadományokat. A szervezetek mindezt tagadják.

A hatóságok egyre sűrűbben bánnak úgy az emberi jogi szervezetekkel, mintha ezek a szervezetek bűnözők volnának – mondta az AI indiai vezetője, Aakar Patel, ám hozzátette, nem gondolja, hogy egyetlen ember, vagy akár egyetlen kormány bezárathatna egy olyan szervezetet, mint az Amnesty International.

Vidzsáj Hurana, az Indiai Civil Szervezetek Egyesületének vezetője támogatja a szigorításokat azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek külföldi segélyekből finanszírozzák a munkáikat. Hurana úgy véli, az ilyen szervezetek visszaélnek a pénzadományokkal, Újdelhinek pedig inkább a belföldi szervezeteket kellene megerősítenie.

Aktivisták szerint a kormány a külföldi forrásból származó adományokról szóló törvényt, amely a civil szervezetek külföldi finanszírozását szabályozza, arra használja, hogy megfossza azokat a csoportokat a pénzügyi forrásaiktól, amelyek kritizálják őt.

A nemzetközi segélyszervezetek évtizedek óta vannak jelen Indiában, ahol - eddig a váltakozó kormányokkal együttműködésben - számos programot indítottak, a többi közt a gyerekek oktatásával és a vizek tisztításával kapcsolatban.

Tavaly Újdelhi nem engedélyezte az ENSZ emberi jogi főbiztos hivatalának, hogy meglátogassa Kasmír régió indiai ellenőrzés alá tartozó részét. A genfi székhelyű szervezet az onnan érkezett, emberi jogok megsértésével kapcsolatos panaszokat szerette volna kivizsgálni.

2014-es hatalomra kerülése óta a BJP csaknem 15 ezer civil szervezet működési engedélyét vonta be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!