2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Elsöprő többséggel fogadták el a felsőoktatási stratégiát

Nem lesznek szakokra lebontott keretszámok, és a hallgatói létszám határozza majd meg, mennyi normatív támogatást kap egy-egy intézmény.

Elsöprő többséggel fogadta el a felsőoktatási stratégiát a Felsőoktatási Kerekasztal. Az állami támogatásért az egyetemeknek versenyezniük kellene, a versenyben alulmaradó intézmények közösségi főiskolaként működhetnének tovább. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint a stratégia nem igazodik kellő mértékben a munkaerő-piaci igényekhez, ezért a köztestület elutasította a tervezetet.

Elsöprő többséggel, 10:1 arányban fogadta el a kerekasztal a felsőoktatási stratégiát. Az állami támogatás összege az oktatás színvonalától és az egyetem népszerűségétől függne. Minél több a hallgató, annál több lenne a pénz. „A rendelkező összeg 70 százaléka a hallgatói létszám alapján lesz felosztva az intézmények között. Ez volt korábban a képzési alap, most is így hívjuk, de elétettük a korábban különálló fenntartási alapot, mondván: képezni csak jól fenntartott egyetemben lehet, tehát egy csomagban legyen. Ez 70 százalék, a 30 százalék pedig az úgynevezett tudományos kutatási alap, ami azt jelenti, hogy nem a konkrét tudományos kutatást finanszírozunk belőle, hanem a lehetőségét, hogy egy intézmény fennálljon, hogy pályázatokon és egyéb úton elnyert módon kutatni tudjanak” – mondta Klinghammer István.

Azok a felsőoktatási intézmények, amelyeknél kevés a hallgató, három évig kiegészítő támogatást kapnának az államtól. Ennyi időt kapnak arra, hogy diákokat csábítsanak magukhoz a képzés vonzóvá tételével. A finanszírozási elvek versenyre késztetik az egyetemeket – mondta Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

A versenyben alulmaradó intézmények közösségi főiskolaként működhetnének tovább, óvónőket, védőnőket, tanítókat képeznének, vagy a felsőfokú szakképzésben vennének részt. „Kétéves, bizonyítvánnyal járó oktatást indít meg, segít a felzárkóztatásban. Mentori programokat indítana, az ifjak képzésében, akiknek nincs annyi önbizalma, azokat felkészíti a felsőoktatási programokra” – mondta Klinghammer István.

Újdonság lenne a Nemzeti Tudományegyetem. Ezt a minősítést a szerteágazó képzést nyújtó egyetemek kapnák meg. Ilyen például az ELTE, ahol nyolc kar működik. 2015-től a tudományos és a gazdasági irányítás kettéválna, a rektor az oktatásért, a kancellár pedig az egyetem működtetéséért felelne.

„Mai állapotában a gazdaság ezt a stratégiát nem támogatja” – közölte Parragh László. Az új stratégiát egyedül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara utasította el. A köztestület szerint a stratégia nem igazodik kellő mértékben a munkaerő-piaci igényekhez, és nem kap benne megfelelő súlyt a gyárak, illetve az egyetemek együttműködésével megvalósuló duális képzés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!