2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Ilyen lesz az adósságrendezés

A kistelepüléseknél is részleges lesz az adósságrendezés. A Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata szerint ha egy önkormányzat jövedelem szerzés céljából vett fel hitelt, akkor a tartozásnak legfeljebb 40 százalékát vállalja át a kormány. A szocialisták szubjektívnek tartják a szabályozást. A kormánypárti képviselők szerint viszont a zömében független kistelepüléseknél nem kell pártpolitikai döntésektől tartani.

A miniszterelnök októberben jelentette be az önkormányzatok adósságrendezését. „A gazdagokat kisebb, a szegényeket meg nagyobb mértékben segítjük”. Orbán Viktor azt mondta, hogy a városokban részleges, a falvakban, községekben viszont teljes lesz az adósságátvállalás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az ötezer lakosúnál kisebb településeknél is mérlegelne. Ha az önkormányzat vállalkozási céllal vett fel hitelt, akkor az állam csak részlegesen vállalná át a tartozást.

Veres gumiparagrafust kiált

Az ellenzéki szocialisták szerint a kormány politikai alapon dönti el, hogy melyik településnek mekkora segítséget nyújt.

– Úgy gondolom, hogy gumiparagrafus! Mert, ami itt most meg van fogalmazva az lehetővé teszi, hogy szubjektív bírálat tárgya legyen a kormány részéről, hogy kivel hogy jár el – jelentette ki Veres János, az MSZP országgyűlési képviselője.

A kistelepülések vezetői főként függetlenek

A kormánypárti honatyák támogatják a javaslatot.

– Az 5000-es lélekszám alatti települések polgármesterei általában nagyon ritkán függesztik saját nevük mellé valamelyik párt logóját. Tehát itt alapvetően a független vezetőkről és képviselő-testületekről van szó, tehát az a politikai érv, hogy itt esetleg emiatt szubjektív értékelés fog megtörténni, az szerintem nem állja meg a helyét – tette hozzá a fideszes Bóka István.

A fideszes politikus hozzátette: az egyedi mérlegelés az érintett települések szűk rétegét érinti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!