2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Így elmélkedik Bayer Zsolt az Olt partján

Bayer Zsolt publicistának a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikke.

  • Így elmélkedik Bayer Zsolt az Olt partján

Az Olt most bővizű és aranybarna. Sok eső volt éjjel. Tusványos. Mint harminc éve szinte mindig.

Reggeli kávé és ásványvíz. Artesia – „puritate vulcanica” –, hát persze és nyilván, próbálom meginni az első kortyot, jólesne, de a kupak állandóan beleakad az orromba, mert a kupakot nem lehet csak úgy lecsavarni, a kupaknak rajta kell maradnia a műanyag palack nyakán, feltétlenül ott kell maradnia, mert ez a környezetvédelem.

Egy ideig még forgatom, keresem a helyet az orromnak, aztán idegesen letépem a francba végre és belevágom a szemétbe, külön a kupakot, az elmúlt nagyjából ötven évben soha nem dobtam külön a szemétbe kupakot és palackot, de amióta nem lehet lecsavarni, azóta mindig.

Környezetvédelem.

Pótcselekvés ez is, mint ma már szinte minden. Pótcselekvés, gügyögés, ostobaság, a hülyék, a képességtelenek és feleslegesek apoteózisa. Környezetvédelem, állatvédelem. 

A séta a táborig talán egy kilométer nekem, amíg leértem, állandóan a medvéket lestem, a medvéktől féltem. Mindenhol kint vannak a táblák: „Figyelem! Medveveszély!” Mert bejönnek a medvék a lakott területekre, itt kukáznak. Miért is? Azért, mert a terület vadeltartó képességéhez képest – óvatos becslések szerint – két-két és félszer annyi medve él, mint amennyinek kellene. Aztán bejárnak kukázni Brassó külvárosi lakótelepeire ma már. Meg mindenhová. És szinte naponta megtámadnak valakit.

Éppen most egy tizenkilenc éves lányt ölt meg egy kisebb nőstény medve. A lány hegyet mászott. Meghalt. A helyi hivatásos vadász pedig agyonlőtte a medvét, ugyanis a medve éppen lakmározott a lány holttestéből. Ennél nincs veszélyesebb és rettenetesebb, mint amikor a vad rákap az emberhúsra. Szóval a vadász tette a dolgát és agyonlőtte a ragadozót. S mi történt ezután? Rabosították a vadászt orvvadászatért. A zöld NGO vezetője meg azt bírta nyilatkozni, hogy nincs semmi teendő, „életet életért”.

Jó lenne, ha egyszer, csak egyetlenegyszer ezeknek a zöldeknek az élete lenne feldobva a kockára. De ilyen nem lesz soha. Ezek ülnek Brüsszelben meg bárhol egy nagyvárosban, és megmondják, mit lehet és mit nem.

Jó az embereknek ez a helyzet? Nem, nem jó. Jó-e a medvéknek? Nem, nekik sem jó. Kiknek jó? A hülye és felesleges zöldeknek. Akik miatt a kupakot se lehet lecsavarni a palackról, és azt hiszik, jót tettek a világgal. Ez a mániájuk. Jót tenni a világgal. Szüntelenül munkálkodni a „közért”, szociális érzékenység, környezetvédelem, állatvédelem, ragasszuk magunkat a betonhoz, öntsük le paradicsomlével a világhírű alkotásokat a múzeumokban, attól majd minden jobb lesz, s mindezt szorgalmasan és folyamatosan közvetítsük a szociális médiában.

Ma mindenütt kényszeresen produkáljuk magunkat, például a közösségi médiában is. A szociális teljességgel a magunk produkálásának van alárendelve. Mindenki produkálja magát, hogy nagyobb figyelmet keltsen. Az önprodukció kényszere a közösség válságához vezet. Az úgynevezett »community«, amire ma mindenütt esküsznek, maga sem egyéb a közösség csökevényes formájánál, áru- és fogyasztói változatánál. Minden szimbolikus kötőerőt nélkülöz.

Byung-Chul Han írja ezt egyik kis remekében, A rítus eltűnése című esszéjében. Igen. S ha valamiben mégis akad egy kis szimbolikus kötőerő, azt kiröhögik és meggyalázzák. Igen, ma minden képességtelen idióta belebeszél mindenbe, s ezt nevezik demokráciának. A demokrácia szörnyű, humortalan, kétségbeejtő paródiája…

Ülök az Olt partján, híreket olvasok. Híreket olvasni ma színtiszta mazochizmus. Olvasom például, hogy valahol vadásztábort rendeztek gyerekeknek, ahol lőttek légpuskával és íjjal, sőt egy elejtett őz teteme felett megnézhették az elejtett vaddal kapcsolatos rítusokat. S jött a média, s megírták, hogy ez milyen borzasztó, milyen szörnyű, gyerekekkel ilyesmit tenni, hallatlan…

Bezzeg, ha ugyanezek a gyerekek egy csodálatos LMBTQ-táborozáson vettek volna részt, ahol szőrös, dagadt, undorító, ocsmány fehérjehalmazok kifestve, rózsaszín tütüben olvastak volna fel nekik modern meséket a ratyi királyfiakról, az pompás lett volna, csodálatos lett volna, haladó lett volna. Mert minden, ami az élet természetes velejárója, eltakarítandó, s minden, ami abnormális, megünneplendő.

A teljec véleménycikk IDE kattintva olvasható

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!