2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Így alakul át a rendőrség

A Készenléti Rendőrség alá tartozik majd a jövőben a Nemzeti Nyomozó Iroda – jelentette be Papp Károly miniszteri biztos a Parlamentben, a honvédelmi és rendészeti bizottság rendkívüli ülésén. A vezérőrnagy szerint az átalakítással nem változnak a Készenléti Rendőrség feladatai.

A rendőrség átszervezése miatt összehívták az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottságának rendkívüli ülését. Papp Károly miniszteri biztos adott tájékoztatást a bizottság tagjainak, melyen elhangzott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), illetve a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály a Készenléti Rendőrség irányítása alá kerül szeptember 1-jétől. Utóbbi szervezet parancsnoka az országos rendőrfőkapitány egyik helyettese lesz – nevet nem említett a miniszteri biztos. Ide kerül a Nemzeti Nyomozó Irodától a Tanúvédelmi Szolgálat, ugyanakkor az NNI továbbra is a kiemelt és nemzetközi ügyekben fog majd eljárni; négy főosztálya lesz, eddig 852 státusa volt. A felajánlott beosztásokat az ott dolgozó nyomozók 89 százaléka elfogadta. A vezérőrnagy szerint az átalakítással nem változnak a Készenléti Rendőrség feladatai.

A rendőr-főkapitányságok esetében nagy és kis megyei rendszer lép majd életbe. Öt város kiemelt kapitányságot kap, így például Sopron és Dunaújváros – tudatta Papp Károly. A határőrségnél is lesznek kiemelt városok: Záhony, Röszke és Kelebia.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezeti átalakítását már szeptemberben kidolgozzák, és november elejétől lép majd életbe. A vezetőcserék kapcsán Papp Károly azt közölte, az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) három vezető esetében lesz változás, megyei szinten pedig nyolc esetben. Nevekről nem esett szó.

A hatékonyság a cél

A munka hatékonyabbá tételének szándékával indokolta Kontrát Károly belügyi államtitkár a rendőrség folyamatban lévő átszervezését. Kontrát Károly azt is elmondta, az új rendvédelmi szerkezeti felépítés nem egy életre szól, hanem addig, amíg a céloknak meg tud felelni, a feladatait el tudja látni.

A kormánypárti képviselők támogatásukról biztosították az átalakítási folyamatért felelős vezetőket, míg több ellenzéki képviselő kétségbe vonta az intézkedések, átszervezések hatékonyságát, illetve sérelmezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem vett részt a meghallgatáson.

Régóta érik a változás

A legfontosabb a biztonságérzet

Orbán Viktor kormányfő a Vas Népének adott interjúban arról is beszélt: az emberek biztonságérzete mindennél fontosabb, ezért a kormány gátat szabott a rezsiköltségek emelésének, gondoskodott a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről, a közrend és közbiztonság területén pedig már eltűnt az az érzés, hogy a kormány és a rendőrség nem ura a helyzetnek. Az utóbbi években több ezer rendőrt sikerült felvenni, megkezdték a korrupció kiszorítását a rendőrségből, és kizárják a lehetőségét a bűnözőkkel való összefonódásnak.

Augusztus közepén csaknem 420 embert érintő átszervezést jelentettek be a rendőri szerveknél, több osztály jogutód nélkül szűnik meg. Másnap a Belügyminisztérium azt közölte, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos a tárca vezetői értekezletén arról számolt be, hogy a rendőrség átszervezése, az NNI Készenléti Rendőrségbe való integrációja az ütemtervnek megfelelően halad.

Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadság július 7-ei számában beszélt arról, hogy lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel. A miniszter akkor is jelezte, nem maradhat meg a jelenlegi keretek között az NNI sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, „de ez nem párosult a hatékonyság javulásával”.

Megtisztuláson esik át a rendőrség, hogy ősztől morálisan megerősödve végezhesse hivatását – mondta korábban az ORFK kommunikációs igazgatója a fegyveres testületet érintő szervezeti és személyi változásokról, a rendőri korrupciós ügyekről, az eddig megoldatlan merényletekről és a szélsőséges felvonulásokról is szólva.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!