Zöldséges rizsleves, burgonyafőzelék, marhapörkölt, almás-túrós rétes és mandarin volt az ebéd egy kecskeméti általános iskolában, ahol már szeptember óta működik a Mintamenza Program. „Több zöldséget, gyümölcsöt kapnak a gyerekek, egészségesebb köreteket készítünk nekik, nemcsak rizst meg burgonyát, hanem például hajdinát, kuszkuszt, bulgurt” – mondta Horváth Jánosné szakács.
Emellett a gyerekek több tejterméket és mindennap gyümölcsöt is kapnak. Az egészségesebb ételekért az igazgató szerint nem kell többet fizetniük a szülőknek. „A konyhánk, az nem a miénk, hanem ki van adva, meg volt pályáztatva közbeszerzés által, egy vállalkozó üzemelteti, neki kell úgymond kitermelnie abból a normatívából azt, hogy milyen minőségű kaját fognak a gyerekek enni” – mondta Garda László.
Az iskolások nagy része naponta háromszor étkezik a közintézményekben, az ebédet a köznevelési és a családügyi államtitkár is megkóstolta. Az asztalokról itt is eltűnt a sótartó. Az ételeket a jövőben kevesebb cukorral készítik majd, és több halat, illetve marhahúst, vadhúst kell adni a gyerekeknek. „Az ételek alapanyagai, a fűszerek mértéke egészséges legyen, és olyan arányt tartalmazzon az étel készítésekor, ami nem káros a szervezetre, és ezek az egészséges étkezési szokások így már gyermekkorban, óvodától, iskolától kezdve ki tudjanak alakulni” – mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.
Az új közétkeztetési rendszer célja a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztás visszaszorítása, amellyel elkerülhetőek a későbbi szív- és érrendszeri betegségek. „Otthon a lehető legjobb élelmiszereket adják a gyereknek, és utána az a gyermek, amikor bemegy a közétkeztetésbe és ott napi háromszor étkezik, akkor hogyha ott nem a jó minőségű ételekhez jut hozzá, akkor bizony a szülő sem tudja elérni a célját. Tehát mi össze kívánunk fogni a családokkal abban, hogy a gyerekeink egészségesebben tudjanak étkezni és finom ételeket kapjanak” – fogalmazott Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár.
Magyarországon jelenleg 960 ezer gyermek vesz részt a közétkeztetésben.