2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

"Idősíkok találkozása"

Új, összefoglaló tárlattal gazdagodott az Ipolytarnóci Ősmaradványok kiállítóhelye. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott, világritkaságnak számító leletegyüttes évente 70 ezer látogatót fogad.

Évről évre egye népszerűbb kirándulóhely az „ősvilági Pompei-nek” is nevezett ipolytarnóci ősmaradványok leletegyüttes. A 15-20 millió évvel ezelőtti Miocén korban ezt a területet egy vulkánkitörés terítette be hamuval, és őrizte meg az akkor itt élő ősállatok lábnyomait, valamint a növényzet egy részét is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság most átadott új tárlata összefoglalja a terület kortörténetét, és az azt kutató tudósok munkásságát.

Igyekeztünk bemutatni a Föld különböző korszakait is, erre azért volt nagyon fontos rátérnünk, mert azt láttuk, hogy nagyon kevés vendég érti meg, hogy az egykori mediterráneumból hogyan került ide az a földréteg, ami az ősállatok lábnyomait tartalmazta

- mondta Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője. 

A tárlatot önerőből készítette el a nemzeti park, de mivel az utóbbi években új leletek is előkerültek a környéken, az Ipolytarnóci Ősmaradványok kiállítóhelyét tovább bővítené a fenntartó.

A jelenleg látogatható területen túl, terület mellett, még további leleteket is találtak a kutatók, erre jelenleg finanszírozásunk nincs, terveink készülnek

- fogalmazott Bükki Nemzeti Park igazgatója, Rónai Kálmánné. 

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok leletegyüttest több mint 70 ezer látogató keresi fel évente, a helyszín szerepel a Világörökség várományosi listáján.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!