2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Radar 23:30

Belföld

Ideológiai és politikai térbe tolta át az ellenzék az iskolai mobiltelefon-használat tiltásának témáját

Generációs léptékekkel új a probléma, de a küszöbön már átléptünk: világszerte keresik a válaszokat. A mobilok az iskolákban nemzetközi probléma, aggodalmakat okoznak tanárnak, szülőnek, a világtrend pedig az, hogy nem megengedhető a korlátlan szabadság: más-más mértékben és módszerekkel, de egyre több helyen vezetnek be korlátozásokat, az enyhétől a teljes tiltásig.

  • Ideológiai és politikai térbe tolta át az ellenzék az iskolai mobiltelefon-használat tiltásának témáját

Mobilok az iskolákban: új probléma gyerekek-szülők-nagyszülők új nemzedékei és az iskolák számára, a jó gyakorlatokat világszerte ezekben az években kezdik kialakítani. Magyarország világtrendhez csatlakozott, amikor a mobiltelefonhasználat korlátozásával indította a 20024/2025-ös iskolai szezont. Miről és hogyan folyik a vita más országokban és mit tesznek – ezt áttekintve derül ki: a kérdés magyar átpolitizálása kivétel.

Franciaországban az a liberális Emmanuel Macron elnök vezetett be iskolai tiltást, akinek a felesége pedagógus. Az amerikai államokban, ahol egyre terjednek a korlátozások, legutóbb Kalifornia, New York és Virginia kormányzói léptek – az első kettő demokrata. A szövetségi tisztifőorvos Vivek Hallegere Murthy visszatérően szólít fel lépéseket a gyermekek megvédéséért e a közösségi média ártalmaitól, az UNESCO pedig konkrétan a telefonok kitiltását javasolta. "Az okostelefonok eltávolítása Belgiumban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban kimutatottan javították a taneredményeket" – olvasható az ENSZ-ügynökség honlapján. Például az Egyesült Államokban az okostelefonokat illetően hasonló folyamat zajlik, már több mint egy évtizede működnek törekvések a tiltásokra, egyre több helyen be is vezetik azokat, és sorban születnek a szigorú szabályozások az amerikai iskolákban. 

Magyarországon nem az időjárás lett a tanévkezdés legforróbb témája, és a mobiltiltásra eltérő lett a reakció más országoktól. Az, hogy az iskolai tiltás éles vitákat vált ki, nem egyedi.  Ezt a nemzedéki-technológiai-társadalmi problémát átideologizálni-átpolitizálni azonban ritka. 

Magyarországon a tiltás még tüntetéshez is vezetett, baloldali ellenzéki politikusok pedig azzal a javaslattal reagáltak, hogy a parlamentben is tiltsák be a mobiltelefonokat. A demonstrációi során hasonlóan komolytalan eszközökkel operáló PDSZ tanárszakszervezet alkotmányossági aggályokra hivatkozva torpedózná meg a szabályt, hogy az iskolákban reggel be kell gyűjteni a mobiltelefonokat.

A szabadságjogokra való hivatkozás másutt is előfordul, de ez a vita nem szokott ideológiai-politikai jelleget ölteni.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szentkirályi Alexandra: Minden segítő kéz számít + videó

Szentkirályi Alexandra: Minden segítő kéz számít + videó

Összefogásra, és összedolgozásra van szükség- jelentette ki a Fidesz budapesti elnöke, a közelgő árvíz-veszéllyel kapcsolatban. Szentkirályi Alexandra szerint a legfontosabb, hogy a szakemberekre hallgatva minél többen segítsenek, hogy megakadályozzák a közelgő katasztrófát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!