2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Idén is elindul a Csíksomlyó Expressz a búcsúba

Tizenkettedik alkalommal indul Pünkösdkor Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyó Expressz nevű zarándokvonat. Az utasok a félmilliónyi zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú mellett idén is felkeresik a történelmi Magyarország 1000 éves határát, egy székely magyar találkozót és Böjte Csaba árváit is.

  • Idén is elindul a Csíksomlyó Expressz a búcsúba

„Hogy mi vár rád az úton? Nem tudom. Mindenki a maga útját járja. A megvilágosodás nem egyszer hasadó hajnal, hanem meredek hegygerinc” – így üzent a vonat fővédnöke, Böjte Csaba a leendő zarándokoknak. A csíksomlyói búcsúra idén is 1100-an utazhatnak a Csíksomlyó Expessz-szel és a Székely Gyorssal. A négynapos utazás június 7-én kezdődik.

„4 óra 55 perckor indul Keleti pályaudvarról a két összekapcsolt vonat, a Szombathelyről jövő Csíksomlyó Expressz, és a Székely Gyors, amit itt csatolunk hozzá és innen, mint össznemzeti zarándokvonat megy oda és vissza a Székelyföldre” – mondta Mező Tibor, főszervező.

A csaknem fél kilométer hosszú zarándokvonat 16 kocsiból áll majd, a szerelvényt egy Szent István matricás villanymozdony húzza idén is. A MÁV-START zarándokvonatainak szolgáltatásait 2008. óta 12 ezren vették igénybe.

„A vasút összeköt. A vasút összeköti a nagymamát az unokával, a diákot az egyetemmel, s itt pedig még annál is fontosabb, mert a külhoni magyarokat köti össze az anyaországban élőkkel. Ez egy nagyon fontos küldetés, ennek mindenképpen egy kiemelt jelentőséget kell biztosítani. Ez a nemzeti összetartozást erősíti” – fogalmazott Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

A hagyományos búcsúi zarándoklat mellett az idei program újdonsága, hogy a Csíksomlyó Expressz utasai részt vesznek a Pünkösdi Forgatag nevű székely magyar találkozón, míg a Székely gyorson utazók Böjte Csaba csíkszentsimoni árváit látogatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!