2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Moziklip 13:00

Belföld

I. Bartholomaiosz: A világ egyensúlyát csak közös erővel lehet helyreállítani

A közös gondolkodás és cselekvés fontosságát hangsúlyozta I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a teremtett világ védelméről szóló konferencián, magyarországi látogatásának zárónapján. A vallási vezető történelmi jelentőségű látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, valamint a béke építése állt.

  • I. Bartholomaiosz: A világ egyensúlyát csak közös erővel lehet helyreállítani

"Csak a lelkiismeretes, összehangolt és közös válaszadás bizonyulhat hatékonynak, közösségünk és a teremtés egésze számára"

- mondta a pátriárka.

A bolygónkat fenyegető legnagyobb veszély az éghajlatváltozás, amelyre csak akkor lehet megoldást találni, ha az emberek érzékelik a teremtésgondozás tágabb perspektíváját - hangsúlyozta I. Bartholomaiosz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az ökumenikus pátriárka hozzátette: az egyensúlyt csak közös erővel lehet helyreállítani.

"Ahogyan bolygónk egyensúlyhiányát sem egyoldalúan idéztük elő, vagy súlyosbítottuk azt, úgy a természeti környezet egyensúlyát sem tudjuk helyreállítani vagy kibékíteni egyedül, tehát anélkül, hogy egymást ne támogatnánk, és ne osztoznánk a bolygó erőforrásainak fenntartásával járó terheken"

- fogalmazta meg gondolatait I. Bartholomaiosz.

"Isten színe előtt mindannyian teremtmények vagyunk, akiket az ő bölcsessége és szeretete alkotott, őt kérjük, hogy adjon békét és harmóniát az emberek és a többi teremtmények között" - ezt pedig már Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek mondta a konferencián.

Felelősségünk Isten előtt érvényes - hangsúlyozta a rendezvényen Erdő Péter bíboros. A miniszterelnök-helyettes pedig azt emelte ki, hogy a teremtésvédelem küldetése, hogy felelősséggel, kertként műveljük a világot.

"Isten az embert, mint az ő képmását és képviselőjét mintegy kertbe helyezte, hogy művelje és gondozza azt. Jézus is azt mondja, atyám mindmáig munkálkodik, ezért én is munkálkodom, nekünk, embereknek is munkálkodnunk kell az ő munkáján, és ez a munkálkodás a teremtésvédelem" - fogalmazott Semjén Zsolt.

Az eseményen részt vevők ünnepélyes deklarációt tettek a teremtett világért vállalt felelősség fontosságáról.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!