2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Hunvald padlóra küldte az erzsébetvárosi ellenzéket

Kilépett az MSZP-ből, és függetlenként indulhat az októberi polgármester-választáson - ez derült ki Hunvald György volt szocialista városvezető péntek kora reggeli bejegyzéséből. Ezzel padlóra került az ellenzék Erzsébetvárosban: három ellenzéki jelölt is bejelentkezett a városrész vezetéséért, az egyéni körzetekben pedig továbbra sincs megállapodás.

  • Hunvald padlóra küldte az erzsébetvárosi ellenzéket

Sajnos eljött az idő, amikor mindent mérlegelve, kilépek abból a közösségből, ahol 26 éven keresztül nagyon jól éreztem magam. Most sem azért lépek ki az MSZP-ből, mert ez az érzés megváltozott 

- ezekkel a gondolatokkal tett közzé posztot péntek reggel Hunvald György, Erzsébetváros egykori szocialista polgármestere.

 

A jogerősen elítélt politikus nemcsak hogy kilépett az MSZP-ből, hanem nagyon finoman arra utalt, elindulhat a polgármesteri székért.

A mai naptól, azonban már a saját utamat fogom járni, és ezt az utat tiszteletben kell tartani mindenkinek

- fogalmazott a korábbi városvezető, hozzátéve, hogy civilként folytatja a politizálást. Soraiból érződik egyfajta sértődöttség, különösképpen akkor, amikor arról írt, a többi ellenzéki párt elzárkózott attól, hogy ősszel megmérettesse magát. Kifogásolta, hogy expártja, az MSZP ezzel a helyzettel "nem tudott mit kezdeni, és nem tudta megoldani a problémát". Döntését azzal magyarázta, hogy nem akart az ellenzéki összefogás gátja lenni.

Hunvald bejelentése nem volt teljesen váratlan, hiszen korábban is voltak arra utaló jelek, hogy nagyobb ambícióval bír, mint amekkora szerepet osztottak volna rá szövetségesei. Mint ismert, áprilisban az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői előálltak a közös ellenzéki polgármesterjelöltekkel, a szocialista politikus neve azonban nem szerepelt a névsorban. "Április 6 mottója: Az nevet, aki utoljára nevet" - reagált azonnal Facebook-falán az ellenzéki négyes bejelentésére Hunvald, ami után aktivistái aláírásokat kezdtek el gyűjteni neki a polgármester-jelöltségért. 

Hunvald György 1998-ban lett Erzsébetváros alpolgármestere, majd 2002-ben polgármester. Később lakáskiutalások kapcsán elkövetett hivatali visszaélésekben, magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék, amely másfél év börtönnel sújtotta a volt városvezetőt is. Végül azért nem kellett a börtönbe visszamennie, mert a büntetését már letöltötte előzetes letartóztatásban.

Nincs még megállapodás

Korábban nagycikkben számoltunk be róla, hogy a DK-s Gyurcsány Ferenc és a párbeszédes Karácsony Gergely konfliktusának egyik legfontosabb terepe a VII. kerület. Azon megy a vita az ellenzéki pártok helyi szereplői között, hogy össze lehet-e fogni hatalmi érdekek és célok mentén az antiszemita Jobbikkal a magyarországi zsidó kulturális életet és hagyományokat reprezentáló kerületben. Míg a DK-s Niedermüller Péter egy lapinterjúban kizárta a velük való együttműködést, a párbeszédes önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs ugyanakkor arról beszélt egy portálunk birtokába jutott rejtett kamerás felvételen, hogy bevenné őket az egyezkedésekbe. Annak ellenére, hogy nagyon elmérgesedett a viszony közöttük, tegnap kiálltak egy közös sajtótájékoztatóra, ahol bejelentették, Niedermüller lesz a közös ellenzéki jelölt. Hogy mennyire közös, arról megoszlanak a vélemények, ugyanis a Jobbik hivatalosan nem állt be a Gyurcsány-párti politikus mögé.

Ráadásul az egyéni körzeteket továbbra sem sikerült leosztani egymás között, így nem derült ki, közösködnek-e majd az antiszemita párttal. 

Három ellenzéki jelölt lehet, az ex-LMP-s is indulhat

Egészen biztosan nem könnyíti meg a kormányellenes erők helyzetét, hogy a városrész egyik erős embere, az LMP-ből júniusban kilépő Moldován László is tervezi az indulását a polgármesteri székért. A politikus a Népszavának beszélt arról, hogy függetlenként vághat neki az októberi választásnak, azonban hozzátette, végleges döntést még nem hozott. Mivel Moldován önkormányzati képviselőként helyben kifejezetten népszerű, ezért indulása minden bizonnyal komoly vér- és szavazatveszteséget jelentene a helyi ellenzéknek. Ráadásul nem először próbálná ki magát ebben a szerepben, ugyanis a legutóbbi önkormányzati választáson is elindult polgármesterjelöltként. Ez pedig komoly fejtörést okozhat Niedermülleréknek.

Origo - Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.
Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban  + videó

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban + videó

2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt a turizmusban. Az idei cél, hogy az ágazat tartós bővülési pályán maradjon, amivel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Ennek kulcsa a turisztikai szereplők versenyképessége – hangzott el a turizmus tavalyi eredményeit és idei terveit felsorakoztató miniszteri sajtótájékoztatón.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!