2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Hozamvadászok rohama

Egyelőre nincs információja a lakástakarék pénztári szerződések körüli szabálytalanságokról a Jegybanknak. Korábban Varga Mihály pénzügyminiszter utalt arra: gyanús, hogy 2 nap alatt az eddigi szerződésállomány 10 százalékkal növekedett. Az elemzők szerint érthető a roham, ráadásul a számlakötelezettség miatt a lakástakarék csak vásárláskor és hitelkiváltáskor éri meg igazán.

  • Hozamvadászok rohama

Egymásnak adták a kilincset az ügyfelek ebben a Budapesti Fundamenta fiókban az utolsó napon, amikor még a 30 százalékos állami támogatással lehetett lakástakarék pénztári szerződést kötni. Az mindenképpen szokatlan, hogy a teljes lakáskassza állomány 10 százalékát kötötték 2 nap alatt. A pénzügyminiszter szerint szabálytalanságok történhettek az utolsó két napon, amit a megkötött szerződések száma is mutat.

Ez mutatja azért azt, hogy nem feltétlenül a lakás felújítás, lakás építés, vásárlás volt nagyon sok szerződéskötőnél a legfontosabb cél, hanem igen is mondjuk ki, hát nem szégyen erről beszélni vonzó volt az, hogy 30 százalék állami támogatás érkezett ehhez a pénzhez– mondta Varga Mihály. 

A szakértő szerint ugyanakkor a szerződők csak lakáscélra használhatják a megtakarított összeget.

Az tény és való, hogy nagyon sokan igényeltek, hiszen azért azt a 30 százalékos állami támogatást aki csak tudta és akinek volt lehetősége, tehát volt szabad adószáma, tehát nem rendelkezett még ilyen típusú megtakarítással az szerette volna még az utolsó pillanatban is kihasználni ezt a típusú kedvezményt, azonban ezt majd le kell -amikor lejár megtakarítási időszak és felszabadul az összeg, amit összegyűjtött - azt le kell ugyan úgy jogszabály szerint igazolnia, hogy azt valóban lakáscélra fogja felhasználni– mondja Trencsán Erika a Bankráció.hu ügyvezetője. 

Az LMP szerint a pénzügyminiszter cinikus, a kormány pedig az eddigi 72 ezer forintot is sajnálja a családoktól.

Ugye itt arról volt szó, hogy éves szinte 72 ezer forint támogatást lehetett maximum ebből a rendszerből úgymond kivenni és lakáscélokra fordítani és hát Varga Mihály és a kormány ezt a 72 ezer forintot sajnálta éves szinten a családoktól. És azok a kijelentések, amelyek ezekben a napokban varga Mihálytól hallhatóak azok rendkívül cinikus kijelentések és a jövő felélő politika kijelentései– véli Kanász-Nagy Máté az LMP szóvivője. 

A Momentum népszavazást kezdeményezett volna a lakástakarékokról, de a Nemzeti Választási Iroda nem fogadta be beadványukat. A párt a Kúriához fordul jogorvoslatért.

Azt gondoljuk, hogy az az indoklás, amivel el lett utasítva a lakástakarékokról szóló népszavazási kezdeményezés az nem állja meg a helyét. Az lesz a mi kifogásunknak a lényege és azzal az indoklással megyünk mi a Kúriához, hogy 2008-ban, amikor ugye volt egy népszavazási kezdeményezés a Fidesz részéről, akkor az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az a költségvetési kérdéskörre vonatkozó tilalom, ami népszavazási kérdéseknél elő szokott fordulni az jövőbeni költségvetésekre nem vonatkozik– nyilatkozta Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője. 

A pénzügyi felügyeletet ellátó Jegybank több piaci szereplőktől is adatokat kért be a lakástakarék-pénztári törvény módosítása előtti ügyfélrohamról, de egyelőre nincs olyan információjuk, amely szabálytalanságokra utalna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!