2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Hosszú időre felfüggeszthetik a kilakoltatásokat

Akár hosszú időre is felfüggeszthetik a kilakoltatásokat, ha a bajba jutott devizahitelesek tömegesen kérik adósságuk pontos kiszámítását a bankoktól. A pénzügyi jogok biztosa azután kérte a kilakoltatások átmeneti leállítását, hogy a Kúria a múlt héten semmisnek mondott ki egy hitelszerződést.

Farkas Józsefék nyolc gyermekükkel élnek egy újpalotai lakásban. A férfi korábban építőmunkásként dolgozott, de már évek óta nincs állása. Alkalmi munkákból van némi bevételük, amelyből csak élelemre és a gyerekek iskoláztatására telik. Évek óta nem tudják fizetni a lakbért és a rezsit: mára több mint egymillió forintos tartozást halmoztak fel. Ha nem fizetnek, egy hónapon belül kilakoltatja őket az önkormányzat.

„Országos szinten azt tapasztaljuk ezekben a hetekben, hónapokban, hogy a kilakoltatások 60 százaléka közüzemidíj-hátralékosokból tevődik össze, a maradék 40 százalék a devizahitelesekből. Ezek több ezres számok” – nyilatkozta a Hír TV-nek Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke.

A bajba jutott devizahitelesek a Kúria múlt heti döntése után sem könnyebbülhettek meg teljesen. A legfelsőbb bírói fórum ugyan semmisnek mondott ki egy hitelszerződést, miután a bank anélkül emelte meg az általa alkalmazott árfolyamrést, hogy ezt a szerződésben előzetesen feltüntette volna, de magát a hitelkonstrukciót nem szüntette meg a testület. „A Kúriának minden ilyen kérdést jogi szempontból kell vizsgálnia, és nem találkozott olyan felülvizsgálati üggyel, ahol az egész konstrukcióról kellett volna ítéletet mondania” – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Darák Péter Kúria-elnök a héten.

A hasonlóan járt devizahitelesek egyéni eljárásban kérhetik bankjukat adósságuk pontos kiszámítására. Mivel ez akár hónapokig is elhúzódhat, a pénzügyi jogok biztosa a végrehajtások, így a kilakoltatások átmeneti felfüggesztését kérte. Erről Doubravszky György levelet is írt a Kúriának, a Magyar Közjegyzői és a Végrehajtó Kamarának is. A kormány pedig még ősszel beterjeszti azt a törvényjavaslatot, hogy a végrehajtókat ne minden esetben a bíróság jelölje ki, hanem szabadon is meg lehessen őket választani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!