2019. december 10.,
kedd, Judit napja

Hősképző tanfolyamot indított a Magyar Vöröskereszt

2019. augusztus 13., kedd 13:19

Hősképző tanfolyamot indított a Magyar Vöröskereszt. A program célja, hogy a mindennapi életben előforduló sérüléseket, baleseteket az utca embere is merje és tudja ellátni. A Hősképzés először tavaly ősszel volt elérhető. Az idei országos program most indult, Miskolcon négy hónapon keresztül ismerkedhetnek az elsősegély alapjaival az érdeklődők.

Amikor észrevesszük, hogy ez a köhögés egyre erőtlenebb, akkor ideállunk a hátához, és a kéz lapockája között nyújtott tenyérrel erősen hátba fogjuk vágni.

Az egyik leggyakoribb otthoni sérülés kezelését magyarázza ez az önkéntes a tanfolyam résztvevőinek. Az egyszerű mozdulat akár életet is menthet. Berta Dóra is azért jelentkezett a programba, hogy segítsen, ha ilyen helyzetbe kerül.

Nem, nem találkoztam még szerencsére, de épp ezért vagyok itt, mert szeretném elkerülni, hogy ha esetleg egy ilyen helyzet adódna, akkor tudjam, hogyan lássak el egy beteget.

- mondta Berta Dóra. 

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy-egy ilyen vészhelyzetben kevesen mernek segítséget nyújtani, pedig ahogyan Harcos Orsolya, a program egyik önkéntese is fogalmazott, az elsősegélynyújtással szinte mindenki találkozik, hiszen a jogosítvány megszerzésének egyik feltétele is.

A legfogékonyabbak azok a 16-tól, 40 éves korig, mondhatnánk, fiatalon érdekel mindenkit ez a fajta segítségnyújtás, most azt veszem észre a saját korosztályomban is, a felnőttekben meg azért, mert lesz kisgyermekük, és amikor lesz kisgyermek, lesz apró –cseprő sérülései, és szeretnék megtanulni, hogy akár egy nagyobb bajt elkerülni vele

- fogalmazott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vöröskereszt önkéntes koordinátora, Harcos Orsolya. 

A miskolci szervezet nemcsak belső programokon népszerűsíti az elsősegélynyújtást, rendszeres résztvevői a város rendezvényinek, családi napoknak is. Az első órájuknak a Fiatalok Világnapja alkalmából a középiskolás korosztály volt a célcsoportja.

HírTV