2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Horvátországi földrengés - meghaladhatják a 100 millió forintot a magyarországi károk

A keddi horvátországi földrengések Magyarországon is károkat okoztak, a biztosítókhoz szerda estig több mint ötszáz bejelentés érkezett, a károk előreláthatólag meghaladják a százmillió forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-vel. Horvátországban eközben további utórezgéseket észlelnek.

  • Horvátországi földrengés - meghaladhatják a 100 millió forintot a magyarországi károk

A közlemény szerint Magyarországon a horvátországi rengések közül a keddi, 6,5-ös erősségű földmozgás okozott anyagi károkat, a biztosítókhoz a bejelentések főként Baranya, Somogy, Zala, Tolna megyéből, valamint kisebb mértékben Budapestről, Veszprém, Fejér megyéből is érkeztek. A lakosság jellemzően arról számolt be, hogy levált a vakolat, repedések keletkeztek a fő- és melléképület falán, a födémen, az ablaküveg megrepedt vagy betört, súlyosabb esetekben megdőlt a kémény vagy éppen burkolatok repedtek meg.

Több társaság is jelezte, hogy az adatok nem véglegesek, további bejelentésekre számítanak. A biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy amint szembesülnek az okozott károkkal, tegyék meg bejelentéseiket személyesen, telefonon vagy akár e-mailen is. (A szerződések is rögzítik, hogy az ügyfeleknek a károk észlelésétől a bejelentés megtételéig mennyi idő áll rendelkezésükre, ez jellemzően 3-5 nap.)

Az idén a veszélyhelyzet felgyorsította az informatikai fejlesztéseket, a digitalizációt a kárbejelentések területén, már a kárrendezéssel összefüggésben is van online megoldás, ezért több társaság a távoli kárfelvétel választását javasolja az ügyfeleinek, amennyiben a feltételek adottak ehhez az aktuális kár esetében. Van olyan biztosító, amelynél a telefonon bejelentett egyszerűbb esetek egy megajánlott összeg elfogadásával zárulhatnak. Ugyanakkor jelezték, hogy a személyes kárszemléig, amennyiben az mégis szükséges, csak a legfontosabb állagmegóvási munkálatokat végezzék el, és lehetőleg készítsenek mindenről fényképfelvételeket.

Kiemelték, mindenki, aki rendelkezik lakásbiztosítással, számíthat az okozott károk megtérítésére, mivel valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok, úgy, mint a tűz, robbanás, villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, árvíz, földrengés. Az elemi károk kockázatait fedező alapbiztosítások már havi néhány ezer forintért elérhetőek.

A mintegy négymillió magyarországi lakóingatlannak a 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással, a Mabisz a honlapján nyújt tájékoztatást a lakásbiztosítási ismeretekről, tudnivalókról és a szerződések megkötéséhez is hasznos tanácsokkal szolgál - olvasható a szövetség közleményében.

Folytatódnak az utórengések Horvátországban

Hétfő óta folyamatosan reng a föld Horvátországban, a két erősebb földmozgás Petrinja és Sziszek városán kívül 86 kisebb településen is súlyos károkat okozott - derült ki az N1 horvát hírcsatorna csütörtöki helyszíni beszámolójából. 

A térségben 3500 ház sérült meg a hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi 6,3-as erősségű főrengésben. Az utórengések folyamatosak. Sokan  harmadik éjszaka vannak fedél nélkül. Az elmúlt 72 órában több mint 80 földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat, melyek közül több meghaladta a 4-es erősséget.

A tévécsatorna tudósítója szerint már azok sem mernek otthonaikba visszatérni, akiknek a házai csak kismértékben sérültek meg.

Sokan továbbra is az autóikban alszanak, többeket a petrinjai kaszárnyában vagy a sziszeki sportcsarnokban helyeztek el. Sok helyütt még mindig nincs áram és fűtés.

Mindenki a konténereket és lakókocsikat várja - mondta egy lakos a riporternek. A kormány konténereket és száz lakókocsit ígért a térségnek, amelyekből csütörtökön húsz megérkezett Glinába. A közösségi oldalon civilek által szervezett magánakció keretében, magánadományokból szerdán 25 lakókocsi érkezett oda.

Vannak olyan kisebb települések, amelyeken minden ház megsérült, veszélyes bennük tartózkodni. Minthog azonban az emberek háziállatokat tartanak, nem akarják elhagyni otthonaikat. Számukra mobil házakat állítanának fel - hangzott el a riportban.

Sziszekben csütörtökön fűthető sátrakat állítottak fel a kórház mellett, amely a földrengésben szintén megsérült.

Radovan Fuchs oktatási miniszter elmondta, hogy sok iskolát és óvodát is teljesen újjá kell építeni.

Meglátogatta a térséget szerdán Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, és az Európai Unió segítségét ígérte.

Zágráb kedden aktiválta az unió polgári védelmi mechanizmusát. Magyarországgal együtt tizennégy tagállam és Törökország ajánlotta fel azonnali segítségét: ágyakat, sátrakat, hálózsákokat, melegítésére és világításra szolgáló berendezést és konténereket küldtek Horvátországba.

Szlovénia szerdán este újraindította a krskói atomerőművet, amelyet elővigyázatosságból állított le még a keddi, 6,3-as erősségű földrengés után.

A keddi földrengésben heten meghaltak, és többen megsérültek. A kormány január 2-ra nemzeti gyásznapot hirdetett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!