2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Horváth László: A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

Továbbra is pénzbeli kártérítést követelnek a gyöngyöspatai romák - hangsúlyozta Setét Jenő roma polgárjogi aktivista a vasárnapi budapesti demonstráción. A tüntetéshez több Soros-szervezet is csatlakozott. Demonstrált a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Autonómia Alapítvány, valamint több antifasiszta szervezet is. A térség fideszes országgyűlési képviselője közösségi oldalán reagált a tüntetésre. Horváth László szerint a demonstráció szervezői saját magukat leplezték le, mivel a szabad Gyöngyöspatáért meghirdetett tüntetésre alig egy busznyian érkeztek a településről.

  • Horváth László: A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

Néhány százan gyülekeztek 13 óra előtt a Nyugati téren a gyöngyöspatai kártérítés ügyében szervezett demonstráción. A tüntetést a Setét Jenő fémjelezte Idetartozunk Egyesület szervezte, azonban jóval kevesebben érkeztek a kezdésre, mint azt a szervezők várták. Még a gyöngyöspatai romákat sem mozgatta meg az esemény. A helyi roma önkormányzat két buszt is rendelt a tüntetésre, de az egyik a csekély érdeklődés miatt üresen tért vissza Budapestre. A Mérce.hu pedig arról számolt be, hogy a szervezőknek nehéz volt buszt találniuk, mert a fuvarozók sorra mondták vissza a rendelést.

A demonstrálók erőteljes rendőri biztosítás mellett vonultak a Kúria épületéhez, hogy követeljék a szegregáció miatt megítélt mintegy 100 millió forintos kártérítés kifizetését.

A demonstrációhoz több Soros-szervezet is csatlakozott. Például demonstrált a TASZ, a Helsinki Bizottság, az Autonómia Alapítvány, valamint több antifasiszta szervezet is.

A Kúria előtt Setét Jenő szabad bíróságot és szabad Gyöngyöspatát követelt, majd az addigra jelentősebbé duzzadt tömeg átvonult a Parlament elé. A polgárjogi aktivista az elmúlt harminc év legdurvább romák elleni kormányzati támadásának nevezte az elmúlt hetek eseményeit, valamint megismételte, hogy csak a pénzbeli kártérítést tartja elfogadhatónak.

A gyöngyöspatai érintett családok képviseletében Csemer Géza olvasta fel gondolatait. A helyi roma önkormányzat elnöke áldozatként tekint a cigányságra és párbeszédet sürget a romák és a magyarok között.

A térség fideszes országgyűlési képviselője közösségi oldalán reagált a demonstrációra.

A politikai tüntetés szervezői saját magukat leplezték le, hiszen a szabad Gyönygyöspatáért meghirdetett demonstrációra Gyöngyöspatáról nem egész egy busznyi ember érkezett.

Ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra

- jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője vasárnap a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban.

Horváth László azt hangsúlyozta: világossá vált, hogy a Soros György által támogatott szervezetek nem akarnak békés együttélést magyarok és cigányok között, és nem akarnak tisztességes, jó és igazságos válaszokat a meglévő problémákra. Az ő receptjük - emelte ki -, hogy először tudatosan gerjesztenek egy konfliktust, majd harcba szólítják a cigányságot a többségi társadalommal szemben.

Ez tisztességtelen és elfogadhatatlan - jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.

Hozzátette:

számukra az a fontos, hogy az elmúlt években a cigányság többségének számára a segélyalapú életet felváltotta a munka- és tanulásalapú élet.

Senkinek nem fogjuk engedni, hogy ezt a nehezen elért közös eredményt a saját politikai céljai miatt lerombolja - szögezte le Horváth László.

HírTV - MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!